Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növényi eredetü tejföl

2008.02.29

 

 

GYORS SZÓJATEJ

  • 1 csésze főtt szójabab
  • 3 csésze víz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 /4 teáskanál só
  • esetleg kis vaníliás cukor

A főzővizet le kell önteni a babról. A hozzávalókat magas fordulaton öszszeturmixoljuk. Ezzel a jól bevált módszerrel ízletes szójatejet lehet nyerni egy-két perc alatt, ha mélyhűtőben, hűtőben, esetleg befőttesüvegben eltéve rendelkezésünkre áll főtt szójabab. Előnye még, hogy a szójabab minden része hasznosul, és nem kell pepecselni a szójatej leszűrésével. Hűtőben tárolva egy napig eláll, a tárolás során hígabb és sűrűbb részre válik szét, ezért fogyasztás előtt mindig keverjük fel. Az e módszerrel készült szójatej általában kissé barnás színű, és a "babos" íz kicsivel jobban érződik.
A szójabab főzése
Szükség szerinti mennyiségű száraz, megválogatott szójababot bőséges mennyiségű hideg vízbe áztatunk 8-10 órára. (A szójabab nagyra megduzzad.) Átmossuk, és friss vízben kezdjük főzni. Ha felforr, takarékra tesszük. Körülbelül három órán át főzzük. Nem kell kevergetni, csak arra kell ügyelni, hogy elég víz legyen rajta, nehogy odaégjen. Főzés közben a szójabab héja általában leválik és feljön a víz tetejére, ezt szedjük le egy szűrőkanállal.



KÖLESTEJFÖL (VAGY SZÓJATEJFÖL)

  • 1 csésze sűrű szójatej, 1 /2 csésze főtt köles
  • 1 /4 teáskanál só
  • szerint citromlé
  • 1-2 gerezd fokhagyma 1 kis vöröshagyma


Egy percen át turmixoljuk, és tálalható. Készíthetjük csak szójából, vagy szójatej nélkül is - ez esetben kész köleskását kell vízzel hígítva megfelelő sűrűségűre turmixolni.


SZÓJATEJSZÍNHAB

  • 3 csésze szójatej 4-5 evőkanál cukor (legjobb a gyümölcscukor) 2 csipet vaníliapor
  • 1 csipet só
  • 3 csésze ízsemleges étolaj
  • 1 teáskanal citromlé

Az első öt hozzávalót összeturmixoljuk, és mixelés közben lassan hozzáöntjük az olajat addig, amíg a turmixgép a masszát már nem viszi - tehát túl sűrű lett a gépnek. A masszát hozzáöntjük a citromléhez. Hidegre tesszük, és máris kész!
Torták díszítésére is lehet használni. Magas olajtartalma miatt azonban csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.


SZÓJATEJSZÍN I.

  • 1 csésze szójatej
  • 1 csésze sűrűre főtt zabpehely 1 evőkanál méz
  • 1/2 csésze olaj
  • 2 evőkanál citromlé

Az első három hozzávalót turmixgépbe tesszük, turmixolás közben hozzáadjuk az olajat. Állítsuk le a gépet, majd óvatosan keverjük bele a citromlét is, amelytől kissé besűrűsödik.


SZÓJATEJSZÍN II.

  • 1 /4 csésze zsírtalan szójaliszt
  • 1 /2 csésze víz
  • 1 /3 csésze olaj
  • 1 kávéskanál vaníliás cukor

  • I kávéskanál méz

A vizet a liszttel keverjük habosra, amíg sűrű, krémes lesz. Az olajat lassan kevergetve adjuk hozzá, azután pedig a mézet, a vaníliás cukrot és a sót.

 KÓKUSZKRÉM (TEJSZÍN HELYETT) 

  •  2 csésze víz
  • 1 /4 csésze cukor nélküli kókuszreszelék
  • 1 /4 csésze teljés őrlésű liszt (legjobb árpából)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 /4 teáskanál só

Turmixoljuk össze a vizet a kókusszal körülbelül egy percig. Ha lehetséges, használjunk friss kókuszt, ha nincsen, akkor helyette kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és turmixoljuk össze az egészet.
Közepes lángon folyamatosan kevergetve főzzük, míg besűrűsödik. További tíz percet kell főzni lefedve, lassú tűzön. Gabonafélékre, .müzlikre és desszertekre melegen tálalható. Gyümölcsre vagy krémnek hidegen tálaljuk.
A valódi tejszínnél jóval alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, olcsó, ám ízletes krém.


KÖLESKRÉM (TEJSZÍN HELYETT)

  • 1 csésze sűrű szójatejalap
  • 1 /2 csésze főtt köles
  • 1 /4 teáskanál só
  • ízlés szerint méz (esetleg kis vanília)

Egy percen át turmixoljuk, és tálalható. Készíthetjük szójatej nélkül is, ez esetben kész köleskását kell vízzel hígítva megfelelő sűrűségűre turmixolni.
Ez a krém jóval alacsonyabb zsír és kalóriatartalmú, mint a valódi tejszín, olcsó és ízletes.
Vaj helyett a kereskedelem a különböző margarinokat ajánlja. Bár igaz, hogy ezek a készítmények növényi alapanyagokból készülnek (általában, de nem mindig), de olyan kémiai eljárásokkal, hogy fogyasztásukat nem javasolhatjuk.

 TEJFŐL NAPRAFORGÓBÓL (VAGY MÁS OLAJOS MAGBÓL)

  • 1 csésze víz (meleg víz, mivel az olaj kicsapódik a hideg vízben és nem lesz sima állagú)
  • 1 csésze nyers hántolt napraforgómag (vagy más olajos mag, legfinomabb kesudióval)
  • 1 kávéskanál só
  • 1-2 citrom

ízesítéséhez használhatunk 1 gerezd fokhagymát, csipetnyi bazsalikomot, egy kevés vöröshagymát
Áztassuk be a napraforgómagot egy éjszakára hideg vízbe, így megduzzad és könnyebben turmixolható. (Ha nagyon jó a turmixgépünk, az áztatás elmaradhat.) Öntsük le a levét. Egy csésze vízzel és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémszerűre. A krém színében, jellegében hasonlít a tejfölhöz, ezért amikor egy étel elkészítéséhez tejfölre van szükség, felhasználhatjuk helyettesítőként.
A sajtkrémet jól helyettesíti a napraforgókrém.
 

 SZÓJATEJFÖL

  • 1 csésze szójabab
  • 1 tk. Frissen facsart citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. Vegamix
  • ½  csésze, főzőlé vagy víz
  • 1 ek olaj
  • ¼ tk. Só

 

Áztassun ½  csésze szójababot egy éjszakán át (duplájára dagad), majd főzzük meg háromszoros mennyiségű vízbe. A főtt szójababot és a többi összetevőt turmixolyuk össze a ½ csésze vízzel, vagy a saját főzőlevével. A turmixgépet alacsony fokozatra  kapcsoljuk és lassan adagoljuk hozzá az olajat.

Salátákhoz, habaráshoz, rakott vagy párolt zöldségekhez kiváló tejföl-helyettesítő.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

o.ekes@indamail.hu

(Ékes Orsolya, 2011.01.22 11:28)

nagyon örülök, hogy ráakadtam az Ön oldalára, már készítettem belőle ételeket, nagyon finomak.

mándok bükö ut 19/b

(egli máté, 2010.11.06 12:55)

gfngrdhgtdhdthdthdtdt