Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fűszernövények

2008.07.24
Ánizsmag a konyhámban    Új!

ÁnizsNem járok messze az igazságtól, ha úgy hiszem, az ánizs az a fűszerünk, amit vagy nagyon lehet szeretni, vagy el sem lehet viselni az illatát. Pedig lehet, hogy csak a mértéken kell változtatni. Az ánizs harmonizál a fahéjjal, az édesköménnyel, a korianderrel, a szerecsendióval, szegfűszeggel - ez pedig nem más, mint a karácsonyi mézeskalács fűszerkeveréke... tovább olvasom >>

 

Köménymag a konyhámban    Új!

KöményNem tudom, hány gyerek van, aki szereti a köménymagot. Tapasztalataim alapján kevesebb, mint aki nem szereti. A köménymagos sóskifliről nagy élvezettel kapargattuk le a köménymagot gyermekek korunkban "Hogy lehet ezt a valamit megenni?" - választ nem váró csatakiáltások közepette. Pedig a köménymagban van valami. A kutyusom például remeg érte. Ő pedig csak tudja, mi a jó?...  tovább olvasom >>

 

Szegfűszeg a konyhámban    Új!

SzegfűszegPróbálta már elrágcsálni a szegfűszeget? Először kellemesen édeskés, majd erőteljesebbé válik zamata, majd mikor azt hisszük, hogy nagyobb meglepetés nem érhet minket, kibontakozik a meghökkentően csípős-kesernyés íze. Ez nem tart sokáig, ugyanis pillanatok múlva elkezd zsibbadni a nyelvünk. Ez a szegfűszeg... tovább olvasom >>

 

Vöröshagyma a konyhámban

VöröshagymaMi az? Íze, mint a vegetáé, maggié, vagy a leveskockáé? Nem tartalmaz őrült mennyiségű sót sárga ételfestékkel dúsítva, nincs benne tartósítószer, ízfokozó, hozzáadott zsiradék, és nem hirdetnek kettőt fizet egyet (sem) kap reklámakciót a konkurencia bosszantására? Igen! Ez a lestyán... tovább olvasom >>

 

Menta a konyhámban

MentaA menta a legszélesebb körben felhasznált gyógy- és fűszernövényünk. Ismerjük a fogkrémekben, a reumakrémekben, a rágógumikban, a masszázsolajokban és tudjuk róla, hogy jó. Tudjuk, hogy kellemes az íze, tudjuk, hogy jólesik bőrünknek, és tudjuk, hogyan használjuk a konyhában?... tovább olvasom >>

 

Lestyán a konyhámban

LestyánMi az? Íze, mint a vegetáé, maggié, vagy a leveskockáé? Nem tartalmaz őrült mennyiségű sót sárga ételfestékkel dúsítva, nincs benne tartósítószer, ízfokozó, hozzáadott zsiradék, és nem hirdetnek kettőt fizet egyet (sem) kap reklámakciót a konkurencia bosszantására? Igen! Ez a lestyán... tovább olvasom >>

 

Citromfű a konyhámban

CitromfűA citromfű a családban valódi "mindenkifüve", a gyermektől az idősig kiváló hatású. Ha a családban már nagy a zűrzavar és mindenki ideges (ami sajnos mostanában nem ritka), akkor nyugtassuk meg a kedélyeket egy finom teával. Citromfű teával! És utána beszéljük meg... tovább olvasom >>

 

Bazsalikom a konyhámban

BazsalikomNyáron a konyhám ablakában van egy cserép. Abban a cserépben van egy tő bazsalikom. Abban a bazsalikomban benne van a nyár. Abban a nyárban benne van a bazsalikom illata. Abban az illatban benne van az egészség... tovább olvasom >>

 

Borsikafű a konyhámban

BorsikafűA borsikafű, vagy csombor egy kedves, vidám, illatos bokrocska a kertemben. Ha a cica belegázol, friss borsos illat lengedez. Hálás növény. Gyorsan nő és széppé teszi a kertet a szűnni nem akaró apró lilás virágaival. Emellett finom és egészséges... tovább olvasom >>

 

Fokhagyma a konyhámban

FokhagymaA fokhagyma az a növényünk mely nagyon egészséges és nagyon átható az illata. Mondhatjuk úgy is, hogy nagyon büdös. Az illata jó a konyhában és borzalmas a szobában. Százszor is meggondoljuk bedörzsöljük-e vele a pirítósunkat. Pedig a fokhagyma gyógyhatás a csak nyersen fogyasztva érvényesül... tovább olvasom >>

 

Majoranna a konyhámban

MajorannaNagymamám szerint majoranna nélkül nem konyha a konyha. Mindennek az alapja a majoranna. Tulajdonképpen mindenbe majorannát tesz. Még a majorannába is majorannát tesz. Ezért van olyan finom nagymamás íze főztjeinek. Mert tudják, majoranna nélkül nem konyha a konyha... tovább olvasom >>

 

Kapor a konyhámban

KaporA kapor az a növény, mely kinő a földből, ha akar. Olyan, mint egy szeszélyes, kiszámíthatatlan, makrancos szépasszony. Egyik évben elvetve alig-alig látszik ki a földből, szemérmesen meghúzódik, majd ugyanott a következő évben kaporerdővé változtatja kertünket... tovább olvasom >>

 

Rozmaring a konyhámban

RozmaringA rozmaring gyógynövény, a rozmaring fűszernövény, a rozmaring tetszetős bokor a cserépben, mediterrán hangulatot varázsolva a verandára, a rozmaring 3-4 évesen a kertünk büszkesége lehet és a házilag készített rozmaringbor üdítő csemege esténként az asztalunkon... tovább olvasom >>

 

Kakukkfű a konyhámban

KakukkfűA kakukkfű számomra a "fűszer-gyógynövények" vagy a "gyógynövény-fűszerek" csodája. Lehet, hogy túlzásnak hangzik, de mindent gyógyít. Jó, jó... szinte mindent. Egy biztos, réges-régi patikaszere a fertőzéses betegségeknek. Emellett könnyen termeszthető és ellenálló növényke... tovább olvasom >>

 

Petrezselyem a konyhámban

PetrezselyemVégy 3-4 friss petrezselyemgyökeret, tisztítsd meg, karikázd fel, pirítsd meg vajon és párold kevés húslevesben - ez volt a századfordulós bécsi éttermek ínycsiklandozó kedvence. Divat volt abban az időben ezt rendelni az éttermekben.
Egy egészséges divat volt!... tovább olvasom >>

 

Tárkony a konyhámban

TárkonyHa a kaporról azt mondtam, hogy olyan, mint egy szeszélyes, kiszámíthatatlan, makrancos szépasszony, akkor a tárkony a párja. Csak férfiban. Ő a megrögzött agglegény, aki csak magában érzi jól magát. És ha ezt az állapotot elérte, egy kaszálót is elborít. Csak győzzük kivárni... tovább olvasom >>

 

Zeller a konyhámban

ZellerA zeller minden ízében orvosság. Télen-nyáron, esőben-hóban, szárítva fagyasztva, reszelve édesen, sósan. Olyannyira erős a hatása, hogy levét higítva ajánlatos fogyasztani. Akár sárgarépalével, akár almalével keverve finom és egészséges csemegéhez jutunk egész éven át... tovább olvasom >>