Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.06.15

Van-e különbség az ember és az állat halála között?

Amikor a Biblia elemzi a halálnak ezt a folyamatát, akkor nagyon határozottan megállapítja, hogy ebben a folyamatban nincs különbség az ember és az állat között. Préd. 3,19-21.

Azt senki sem gondolja, hogy az állatok lelke is a Mennybe vagy a pokolba kerül, mindenki csak az ember lelkéről feltételezi ezt.

Ezért Isten a következő megállapításokat adja nekünk az előző igeszakaszban:

“Az ember vége hasonló az oktalan állat végéhez”.Préd 3,19

“Ahogy meghal az egyik, úgy hal meg a másik is.” Préd 3,19

“Mindegyik ugyanazon egy helyre megy.” Préd 3,20

“Mindegyik porból való, és mindegyik porrá lesz.” Préd 3,20

“Ugyanaz a lélek van mindegyikben.” Préd 3,19

Ezért nem megy máshová egyiknek a lelke sem, vagyis az éltető leheletük.

Mindegyikből visszatér Istenhez az élő lélek lehelete, aki adta azt. Préd.12,9.

A halál folyamatát tekintve pedig “az embernek nagyobb méltósága nincs az oktalan állatoknál”.

Ezt erősíti meg a Bibliának az özönvíz történetéről szóló beszámolója is.

“És oda vesze minden földön járó test, madár, barom, vad és a földön nyüzsgő minden csúszó-mászó állat; és minden ember. Mindaz, aminek orrában élő lélek lehelete van, a szárazon valók közül mind meghala.” I. Móz. 7,21-22.

Ha ilyen egyértelmű a Biblia tanítása, akkor hogyan lehetséges, hogy mégis léteznek teljesen különböző nézetek, és mindegyik a Bibliára hivatkozik?

Mert sokakban már a Biblia tanulmányozása előtt kialakult egy sajátos egyéni elképzelés, és a Bibliára csak azért van szükségük, hogy ehhez a nézetükhöz keressenek benne igazoló kijelentést.

Az ilyen szemlélet és gondolkodásmód nem akar a Szentlélek vezetésére hagyatkozni, pedig csak Isten Lelke tud világosságot adni a tiszta megértéshez, és tarthat vissza bennünket a tévedésektől.

Ezért Isten mindenkit óv attól, hogy a saját nézeteihez keressen igazolást a Bibliából.

Inkább engedjük, hogy a Biblia alakítsa és formája a nézeteinket és hitünket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hungary

nesin, 2011.06.21 00:44

Jézus meglátogatta halála és feltámadása között azok lelkeit akik egykor engedetlenek voltak Noé idejében.

s.maganlevelek@gmail.com

Zoo-Lee, 2009.05.30 12:13

Kedves webolvasó!

Az emberek és az állatok halála között a tudatosságban lehet különbség, persze egy állat - de ez fejlettségi szintjétől függ - is megérezheti, hogy elfogyott a testéből az életerő és valami távozásra készül. Természetesen az állatoknak is van lelkük, így náluk is csak a forma hal meg, lelkük pedig tovább él. Mivel az állatok többsége nem egyéniesedett, tehát nem lehet úgy személyiséggel felruházni, mint egy embert, ezért úgynevezett csoportlélekbe térnek vissza egy rövid önálló túlvilági lét után. A különösen fejlett állatok, akik már elértek egy olyan szintet, hogy kilépjenek az állatok birodalmából, azok nem a csoportlélek szintjére térnek vissza, hanem egyéniesedő lelkük a mennyei világban várja, hogy majd egy elkövetkező világ valamelyikében emberként kezdhesse meg lelki fejlődésének az útját. Természetesen senkinek ne legyen oka azt feltételezni, hogy az állatok szenvednek a haláluk után. Ugyan miért szenvednének? Nem rendelkeznek tudatos szabad akarattal, mint az ember, így cselekedeteikért nem felelősek, mint az ember. Végső soron használjuk az olyan általános elveket, hogy a Teremtő a jóság, a szeretet entitása és mint ilyen végül minden élőlényt a boldogságba vezet. Hosszú az út, de a végén szeretet vár. Ez adjon erőt mindenkinek!

Üdv,
Zoo-Lee