Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hol a határ alázat és megalázkodás között?

2010.06.04

 

Mert hogy a kettő nem ugyan az. Mert mi is a megalázkodás? Leginkább az, ha magamat, saját elveimet, szokásaimat feladva másképp viszonyulok valakihez. Úgy, hogy az neki tetsszék, hogy ezzel elnyerjem a jóindulatát, hogy megajándékozzon érte a szeretetével, stb. De ez még kevés. Valahogy magamat le is kell alacsonyítanom. Valami olyat kell hozzátennem, hogy szánakozzon is. Mert a szánakozás érzése sokszor átcsaphat szeretetbe, illetve legtöbbször azt gondoljuk a szánakozó emberről, hogy szeret is. Isten nem szereti a büszke embert. Isten szerint minden bűn leg alapja a büszkeség. A megalázkodó ember látszólag félreteszi minden büszkeségét. Isten mégsem szereti őt. Mert nem őszinte. Mert a megalázkodása hazug alázat. Mert ajándékot vár cserébe. Mert nem igaz ember.

 

És az őszinte alázat? Ha alázatos vagyok olyat teszek, mellyel a másik embernek alárendelem magam, hogy ezzel tudjak neki segíteni. Tehát nem ajándékot várok el tőle, hanem ajándékot adok neki. Ez az ajándék sokféle lehet. Lehet egy hallgatás, mikor legszívesebben felcsattannál, lehet valami olyan tevékenység, mely "rangon" aluli, mely a társadalmi helyzetedben szégyellnivaló, lehet a jobbod nyújtása valaki felé, aki azt rendre nem fogadja el, tehát csupa gesztus értékű dolog, melyeket nem vagy "köteles" végrehajtani ahhoz, hogy éld az életed, ezek nélkül is meglennél. Mert mi az ami Téged az alázatos viselkedésre sarkall? A lelkedben van valami, ami erre késztet. Az, hogy le tudod vetkőzni a büszkeséged. Mert ha le tudod vetkőzni a büszkeséged, akkor ki tudsz lépni az előítéleteid köréből, és akkor képes vagy szeretni embertársaidat, gyakorlatilag feltétel nélkül. És ha idáig eljutottál, akkor már nem kell úgy "csinálnod" mintha alázatos lennél, nem éreznéd közben azt, hogy megalázkodtál, hanem teljesen magától értetődően alap tulajdonságoddá válna. És Te? Te mit gondolsz? Neked alap tulajdonságod az alázatosság? Nekem nem. Én még büszke vagyok.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tzufhjd,

(wasder, 2014.11.14 21:40)

tetszik az iras, ezeken a dolgokon elmelkedtem. a büszkeseg ezert az egy rossz tulajdonsag. vagy lehet jo is? en meg nehezen vagyok alazatos sokszor. tehat allandoan nem megy