Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.04.08

Fokhagyma gyógyító hatása

Miért jó?

A fokhagyma egyaránt használható megelőzésre és gyógyításra, bátran sorolhatjuk a gyógynövényeink közé, miközben konyhánk nélkülözhetetlen fűszere, zöldségféléje is. Gyógyító hatásai közül legfontosabb talán az a tulajdonsága, hogy tágítja az ereket, rendszeres, kúraszerű fogyasztás a csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, így segít elkerülni az érelmeszesedést. Természetes antibiotikumnak számít, hiszen erős baktériumölő, fertőtlenítő hatása van - ezt a tulajdonságát bélfertőzések illetve légúti megbetegedések esetén használhatjuk ki. Bizonyos vírusok, így például az influenzavírus ellen is bevethető. Gombaellenes hatása révén a Candida albicans okozta fertőzések kezelésére is ajánlják. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
Fűszerként saláták, húsételek ízesítésében nélkülözhetetlen. Tartósító hatását is már évszázadok óta ismerik, ezért elképzelhetetlen például a kolbász fokhagyma nélkül.

Jó tudni!

A fokhagyma fogyasztása ellen a leggyakoribb kifogás az erős szaga, amely bizony európai kultúrkörben nem igazán szalonképes. Ráadásul nem csak közvetlenül étkezés után, hanem akár 24 órával később is érződik, a leheleten kívül a verejték is hordozza. Érdekes, de tény: amíg a fokhagymával készült ételek illata ellen senkinek nincs kifogása, az vonzóbbá, étvágygerjesztővé teszi az adott fogást, addig a fokhagymát lakmározó ember leheletéből ugyanez az illat taszító, egyesek szerint egyenesen elviselhetetlen. Emiatt azonban nem szabad lemondani áldásos hatásairól. Megoldást jelenthet, ha gyógyító erejét valamilyen készítményen keresztül élvezzük, fokhagymadrazsét, kapszulát, kivonatot alkalmazva. Fűszerként is fogyasztható az átható szaga ellenére, hiszen számos taktikát dolgoztak ki az idők során a kellemetlen lehelet ellen. Csak néhány ezek közül: étkezés utáni fogmosás, szájöblítő használata, a szagot semlegesítő tej, méz, vörösbor, kávé fogyasztása, petrezselyemlevél, mentalevél szétrágása. A test kipárolgásában is megjelenő illatot gyakoribb tusolással semlegesíthetjük, ha pedig a kezünkön maradt meg a főzéshez tisztított, darabolt fokhagyma szaga, egy kis citromlé csodát tehet. A legegyszerűbb megoldás persze a mediterrán gyakorlat: rábeszélni a partnerünket, a társaságunkban lévőket is egy kis fokhagymára, így senki nem érzi majd magát kellemetlenül.

Hogyan fogyasszuk?

A legjobb a friss fokhagyma, amikor a gumó takarórétege illetve a gerezdek külső rétege még nincs teljesen kiszáradva, inkább kissé nyirkos. Ehhez persze nem könnyű hozzájutni, inkább csak nyár közepén találkozhatunk vele a piacon. Nem kevésbé értékes a száraz héjú fokhagyma sem, és ezt mindig lehet otthon tartani. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható. Ahogy a fokhagyma gyógyhatását a különböző készítményekben (kivonat, csepp, olaj, kapszula, drazsé) is használják, úgy a konyhában, fűszerként, zöldségként sem csak a friss fokhagymák jöhetnek szóba: ismeretes már feldolgozva, fokhagymasó, -krém, -olaj változatban is.

Tippek-tanácsok

Ha 12 évesnél fiatalabb gyermeknek kívánjuk gyógyszerként adni, feltétlenül beszélni kell a kezelőorvossal! Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát.

Ha valaki nem bírja nyersen elfogyasztani a növényt (pedig így a leghatásosabb!), turmixolja le és a levet keverje valamilyen ételbe. De a gyógyszertárakban is szétnézhetünk: a fokhagyma hatóanyagait kapszulába zárták, tehát így is fogyasztható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szolnok.

Karoly bácsi, 2017.01.01 16:27

80.év feletti vagyok, kb.4. éve napi 3-gerezd fokhagymát levesbe aprítva nyersen fogyasztom.Az irodalomban leírt kedvező gyógyhatásai érvényesülnek esetemben. Külön napi egy evőkanál mennyiségű mézet is fogyasztok.
Sajnálom, hogy nem korábban kezdtem rendszeres fogyasztásukat.

apor45@gmail.com

Kőműves Géza, 2012.03.01 10:23

Ne üljetek fel ilyen ostoba hazugságoknak, hogy mérgező a fokhagyma. Ez egyszerűen hazugság, mert hátsó szándékkal hord össze, hetet- havat, valószínűen gyógyszerlobbi érdekében, hiszen milliárdos nagyságrendű a tét!
Sok ezer éves kultúrák, sok milliónyi tapasztalatával, sok orvoskutató vizsgálatának eredményével ellentmondó hazugság a fokhagyma káros hatását elhinteni. Az előnyös felszívódását, isteni hatását károsként beállítani.
Pl.: Vöröshagymában morfium is van, biztosan érezted, ha többet ettél, csak nem volt feltűnő, még sem árt, sőt az a mennyiség ilyen formában használ is. Kőműves Géza

canada

bela radics, 2012.01.25 19:30

aldom azok kutatok munkajat kik e csodas neveny jotekony hatasara ra jotek!

Maria Erdelyi Köln Riphahnstr 23

Maria Erdelyi, 2011.11.02 07:02

Üdv:
En ugy eszem a fokhamát, hogy felapritom egy kanalba és mézet rakokra/ettöl nem ég a gyomrom/ és éjgyomorra lenyelem es megint iszok rá vizet,és utanna elkezdek reggelizni,Ezt csinalom mar 3 éve néha kihagyom amig ujra nem hiányzik, en a szervezetemre hagyatkozom mert az ugyis jelez csak odakel figyelni rá.Ès meg egy dologgal eggyüt jobb hatása lesz ha HISZÜNK is benne. Az Ùr áldjon meg beneteket , Szasztok: Maria

szolnok

idegen, 2011.10.25 17:42

arról esetleg tudtok, hogy naponta mennyi fokhagymát érdemes a szerveztbe bevinni?pl,bélférgek ellen

fogaskerekes@citromail.hu

Marika, 2011.07.29 11:17

Kedves Füli!
Mindent mértékkel kell fogyasztani, akkor mindennek egészséges, és gyógyító hatása van, úgy a fokhagymának is. Bármit túladagolunk, vagy túl esszük magunkat akkor mérgező hatása van, ez vonatkozik az élelmiszerre, gyógynövényekre, gyógyszerekre, élvezeti cikkekre is.

Székesfehérvár

Füli, 2011.07.20 13:17

Toxikus a fokhagyma?
Miért mérgező a fokhagyma?
A fokhagymában található szulfon-hidroxil ion áthágja a vér és agy védelmi vonalát és a legmagasabb létezési formák, valamint az agysejtek számára specifikus méregként hat. Megrökönyödésünkre ezt akkor fedeztük fel – írja tanulmányában Dr. Bob Beck - az EEG feedback műszerek (electro-encephalograph cap - elsősorban agyi elektromos történések, így az epilepszia vizsgálatára is használható készülék, visszacsatolásos formában – biofeedback – az agyhullámok feltérképezésére, megismerésére és irányítására, így egyfajta önfejlesztésre is alkalmazható műszer – a szerk.) legnagyobb gyártója voltam a világon. Olyan személyeket szűrt ki a gép, akik ebédidejükből tértek vissza és az encephalograph szerint – amit a fejlődésük kalibrálására használtunk – a klinikai halál állapotában voltak. „Nocsak, mi történt?” – kérdeztük. „Elmentem egy olasz étterembe, és a salátaöntetem rengeteg fokhagymával volt fűszerezve!” – hangzott a válasz. Ezek után aláíratattunk velük (az agyhullám-tréning végzőivel, a műszereket fejlesztő tesztalanyokkal – a szerk.) egy nyilatkozatot, hogy senki nem élt fokhagymával a képzések előtt, különben az idejüket és pénzüket raboljuk csak... beleértve az én időmet is
A profik tudják… legalábbis, akik pilóták voltak vagy részt vettek tesztrepüléseken
Az 50’-es években repülésteszteket végző mérnök voltam a Doc Hallani repülőalakulatnál – meséli tovább történetét Bob Beck. - A pilótaorvos minden hónapban megjelent és emlékeztetett minket: „Ne merjetek 72 órával a felszállás előtt fokhagymához nyúlni, mert felére, harmadára csökkenti a reakcióidőt! Háromszor lassúbbak lesztek, mint azelőtt, mielőtt megkínáltátok volna magatokat néhány gerezd fokhagymával.” Nem értettük, miért (mondja ezt), egészen addig, amíg 20 évvel később az Alpha-Metrics Vállalathoz nem kerültem. Biofeedback rendszereket, műszereket fejlesztettünk, és felfedeztük, hogy a fokhagyma rendszerint áthangolja az agyhullámokat. Így elindítottam egy tanulmányi kísérletet Standfordban, és valóban azt találtuk, hogy a fokhagyma méreg! Ha egy gerezd fokhagymával bedörzsölöd a lábad, kis idő múlva a csuklódon is érezheted. Az egész testedet áthatja. Emiatt van a DMSO-nak a fokhagymával azonos, intenzív szaga: az a bizonyos szulfon-hidroxil ion minden akadályon keresztülhatol, még a nagyagytörzsön (corpus callosum) is. Minden biokertész, aki nem akar DDT-t (rovarirtó szer) használni, tudja, hogy a fokhagyma a leghatékonyabb eszköz a rovarok kiirtására.
Házi kísérlet – Te is megpróbálhatod
Napjainkban a legtöbb ember szinte egész életében azt hallja, hogy a fokhagyma milyen egészséges, hogy milyen jó nekünk, mi pedig, ezeket az embereket éppúgy a tudatlanok közé soroljuk, mint azokat az anyákat, akik a századfordulón morfium-szulfátot vettek a patikákban, hogy gyermekeiket álomba ringassák. Ha vannak olyan pácienseid, ismerőseid, akik enyhe fejfájásra panaszkodnak, vagy koncentrációs zavarokkal küzdenek, akik nem tudnak eléggé a számítógépre összpontosítani délutánonként, akkor tégy egy kísérletet – megéri a fáradságot! Kérd tőlük, hogy hagyják el a fokhagymát és figyeld meg, ahogy egyre jobban javul az állapotuk, nagyon-nagyon rövid időn belül. Aztán mintegy 3 hét elteltével engedd meg nekik, hogy ismét egyenek egy kevés fokhagymát. Azt fogják mondani: „Te jó ég, fogalmam sem volt, hogy ez volt a problémáim oka!” Ez a szagtalanított fokhagymára, a Kyolicra, éppen úgy érvényes, mint az összes többi, a piacon kapható más fokhagymás készítményre. Bár elsőre talán nem túl népszerű elmélet, de a kísérletek szerint ez az igazság, el kell mondanom nektek – zárja cikkét Bob Beck

wbeatrix19@gmail.com

Walter Beatrix, 2011.05.13 14:55

Üdvözlöm!

Nagyon hasznos tanács a részemre.

Üdvözlettel
Walter Beatrix

ruszlan@gmail.hu

Ruszlán, 2009.11.02 18:21

Van e valamilyen káros hatása a fokhagymának a szervezetünkre, példávul a májra?

vasicsekjanos@hotmail.it

janos, 2011.03.14 09:18

Budapest

Nemgebe, 2011.02.21 10:02

Bátonyterenyére Zsuzsának, és persze mindenkin ek, aki kedveli a fokhagymát
3 hónappal ezelőtt kaptam egy jó kis fokhagyma receptet, amit egy picit az én ízlésemnek megfelelően megváltoztatva, mézzel készítek el, mivel különböző problémák miatt naponta kell fogyasszam, de méz eredetileg nem volt benne.
Nem ég tőle a gyomrom, nem érezni a fokhagymaszagot és igazán mondhatom, megkedvelhető még az íze is ilyen formában.
Tehát 30 gerezd fokhagymát hámozzunk meg, reszeljük le, turmixoljuk fel (botmixer is jó) 2 dl vízzel, tegyük egy 2literes lábasba. 5 citrom levét nyomjuk ki kisség, tegyük a fokhagymához. Vágjuk fel apró kockákra a citromokat ( ezután már a magja ugye kiesett belőle) öntsük fel 2-3 dl vízzel és ezt is jól turmixoljuk meg (amíg kb rizsszemnyi daragokra nem megy szét) akkor tegyük a többihez a fazékba, majd öntsük fel még kb 8 dl vízzel. Ezután kissé melegítsük fel az így kapott elegyet, majd kislyukú tésztaszűrőn átöntve jól kinyomkodjuk. Én a maradék szárazanyagot nylon gyolcson keresztül még jól át szoktam csavarni, ebből jön még az igazi "nektár" kb 1 dl. A végén tegyünk bele 5 nagykanál mézet és rázzuk fel. Majd üvegekbe öntve hűvös helyen tároljuk. Pár nap (3-4 nap) alatt "összeérik kellemes ital lesz, napi 1-1 kupicával fogyasszunk belőle reggel-és este étkezés után.
Egészségünkre :)

putnok

s, józsef, 2011.01.10 20:57

én személy szerint, a herpesz virus okozta szájsebek
miatt, szoktam rá a fokhagymára. az én módszerem nem okoz szájszagot, soha!! módszerem, apró kis kockákra vágom és beveszem mint a gyógyszert, évek óta nuku
herpesz, a többi jótékony hatásáról még nem is szóltam,,,,imádom a fokhagymát,,,

1214.Budapest Kapos u 2c fszt 10

György Károly, 2010.12.14 11:50

Mely gyogyszerekkel káros a fokhagyma fogyasztása,válaszukat köszönöm.

bp. tüzliliom utca 15.fszt3.

gyulasi magdi, 2010.03.05 23:17

Én is nagyon jónak tartom a fokhagymát,mert magas volt a vérnyomásom(175/110)mióta eszem a fokhagymát azóta csak 118/78.meg semmi gyógyszert nem szedem pedig vérhigitó vérnyomásra pajsmirigyre is jó.Meg magas volt
vérkoleszterinem is.

bátonyterenye

Zsuzsa , 2010.03.01 14:29

Nekem is sajnos vérnyomás problémáim vannak, a nyers fokhagymát próbáltam, de nagyon ég a gyomrom tőle. Most fokhagyma kapszulával próbálkozom, nem tudom lesz e olyan hatása mint nyersen. Nem borzasztóan magas a vérnyomásom, de meg szeretném előzni a vérnyomáscsökkentő szedését.

csongor út,83

Kiss Erzsébet, 2010.02.14 17:25

jó éjt!!!!

hagyma

csutoricz@citromail.hu, 2009.12.01 11:32

Én napi szinten eszek fokhagymát és egy bevált módszert alkalmazok. A megpucolt gerezdet 3-4 darabra vágom és mint egy gyógyszeres pirulát kevés folyadékkal egyenként lenyelem. Nincs kellemetlen szag viszont maximális hatás.

fogaskerekes@citromail.hu

Marika, 2009.11.03 14:22

Nincs káros hatása a szervezetünkre, sőt nagyon jó hatással van a májra, még a legrosszabb állapotából is regenerálja azt.

rac777@freemail.hu

Tibor, 2009.10.08 11:39

Évekig kezeltek magas vérnyomással, mikor elkezdtem az
intenzív fokhagyma fogyasztást.190/120-ról, ma 115/75-re sikerült letornáznom!
Ez napi 1-fejet jelentett fél éven keresztül, amit
mostanra napi 1-2 gerezdre csökkentettem megelőzés céljából. Én hálás vagyok e csodálatos növénynek!

mologa@citromail.hu

mologa, 2008.09.30 13:00

A fokhagyma csak valoban eredeti állapotában jo.Ha már kapszulázzák meg stb akkor veszit az értéképöl.Ugy tudom a fokhagyma leve a legértékesebb.Ez meg elvész a fokhagymakészitmények gyártása során.

Üdv!