Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.10.12

Szenvedélyek

A mintapolgárok között is sok a szenvedélybeteg - Hoyer Mária klinikai szakpszichológussal beszélget Javorniczky István.

A szex, mint szenvedélybetegség - Dr. Szilágyi Vilmos: A szexuálpszichológia - és a párkapcsolati kultúra.

DAC-Placc - Drog - Alkohol - Cigi - Amit tudni akarsz a szenvedélybetegségekről.

Játék vagy játékszenvedély? - A játékkal nincs semmi baj egészen addig, amíg csak szórakozást jelent, de ha túllépjük a határt, akkor bizony veszélyeket rejt.

Központi Támasz Gondozó - Pszichiátriai problémákkal bárki, területi korlátozás és beutaló nélkül, állami program keretében, ingyenes ellátással fordulhat az ambulanciához.

Mik a szenvedélybetegség jellemzoi, tünetei? - A függőség kialakulásának jellemzői.

Névtelen Szerencsejátékosok - Problémáid vannak a szerencsejátékokkal?Talán a Névtelen Szerencsejátékosok segíthetnek.

Pozitív szenvedélyek mint a szenvedélybetegségek - Magyarországon sok százezer alkoholista és több tízezer drogos szenved szenvedélyének rabságától.

 

IRÁNYVONAL

Tíz jó a rosszban.

#Irányvonal #Teddfelakérdést #KérdezzaBibliából

„Mielőtt nyomorúság ért, tévelyegtem, de most megtartom beszédedet. Jó vagy te, és jót teszel, taníts engem rendelkezéseidre… Jó nekem, hogy nyomorúság ért, hogy megtanuljam rendelkezéseidet. Jobb nekem a te törvényed, mint ezernyi arany és ezüst” (Zsolt 119, 67-68. 71-72)
A vírus miatti karanténban otthon ücsörögve eszembe jutott a minap egy régi történet. Kisdiákként nagymamámnál laktam, egyszer nagytakarítás közben a szekrény mélyéről előkerült egy régi újságpapírba csomagolt bőrkesztyű. A kidobásra ítélt ócska újságot – mint minden régi dolog gyűjtője – én kaptam. Abban volt egy cikk, amit, azóta sem felejtek. A címe ez volt: „Öleléssel mentette meg életét”. Arról szólt, hogy egy férfi, egy vesztes kártya-csata után öngyilkos akart lenni és felmászott az akkor még Ferenc József nevéről nevezett híd korlátjára, hogy a megáradt Dunába vesse magát. Egy nő odarohant, lábát átölelte és a földre rántotta. Dulakodni kezdtek, csak a többi járókelőnek sikerült lefogni a megvadult fiatalembert.
A minap kaptam interneten egy kedves régi ismerősömtől ezt az írást. Hiánytalanul ideidézem. „Az emberiség pontosan azt a betegséget kapta, amelyikre szüksége volt.
1. Már nem értékeljük az egészséget, ezért kaptunk egy betegséget, hogy megértsük – az egészségünkkel foglalkoznunk kell!
2. Már nem értékeljük a természetet magunk körül, ezért kaptunk egy betegséget, melynek köszönhetően keveset tudunk a természetben tartózkodni.
3. Már elfelejtettük, hogyan kell családként élnünk, ezért kaptunk egy betegséget, amely bezárt minket az otthonainkba, hogy megtanuljunk, ismét családként élni.
4. Már nem tiszteljük az időseket, ezért kaptunk egy betegséget, amely emlékeztet az ő esendőségükre.
5. Már nem értékeljük az egészségügyi dolgozókat, ezért kaptunk egy betegséget, amely emlékeztet minket a pótolhatatlanságukra.
6. Már nem tiszteljük a tanárokat, ezért kaptunk egy betegséget, amely bezárta az iskoláinkat, melynek köszönhetően a szülők próbálják tanítani a gyermekeiket.
7. Azt gondoltuk, hogy minden megvehetünk, mindenhol ott lehetünk, azzal és akkor, amikor csak akarunk, ezért kaptunk egy betegséget, amely megmutatja, mennyire nem természetes és magától értetődő is mindez.
8. Szabadidőnket bevásárlóközpontokban töltöttük, ezért kaptunk egy betegséget, hogy megértsük, a boldogságot nem lehet megvenni.
9. Nagyon sokat foglalkoztunk a külsőnkkel, hasonlítottuk magunkat másokhoz, ezért kaptunk egy betegséget, amely maszkkal takarja ez az arcunkat, hogy megértsük, a valódi szépség nem ott rejtőzik.
10. Azt gondoltuk, a Föld urai vagyunk, ezért kaptunk egy betegséget, hogy ez az apró láthatatlan kórokozó megszelídítsen minket.
Ez a betegség nagyon sok mindent elvesz tőlünk, ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy újból észrevegyük, hogy mi az igazán fontos az életben.�Sajnos olyan betegséget kaptunk, amelyik pontosan ránk van szabva.”
Gondoltál-e arra, hogy ez a betegség Isten ölelése? Történik velünk sok jó meg sok rossz is, de tudjuk-e azt, hogy véletlen nincs az életünkben. Isten mindig valamit valamiért enged meg, mert számunkra is készült egy személyre szabott megváltási terv. Gondolkozzunk el ezen a tíz ponton. Hogyan állunk a tanulnivalóval, amiért ezt a járványt Isten megengedte. A Zsoltáros eljutott oda, hogy kimondta ezt a nehéz mondatot: „Jó nekem, hogy nyomorúság ért, hogy megtanuljam rendelkezésedet” (Zsolt 119. 71). És mi akarunk-e tanulni?

Dr. Szigeti Jenő

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.