Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.04.15

stroke (sztrók) Szélütés felismerése

A STROKE BEAZONOSÍTÁSA:

Egy kertipartin egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott.

Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.

Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot, TELJESEN. Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése            Ne feledd a 3 betűt: MBE

Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.

Az orvosok szerint bárki felismerheti a stroke-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek:

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.)

3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket.

Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.

Ha a nyelv "kicsavarodott", ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

http://strokeomvolt.blog.hu

Hintya Eni, 2015.01.17 19:07

Sziasztok!
Hintya Eni vagyok, 2013-ban nekem is volt egy súlyos stroke-om, a jobb oldalam lebénult. Kerekesszékben kezdtem a felépülést, szinte teljesen sikerült meggyógyulni 2 év leforgása alatt. A blogomon (Egy stroke-os naplója) olvashatjátok a felépülés mikéntjét. Ma már inkább hasznos, informatív írások vannak rajta, amik más stroke-osoknak segítenek.

A gyógyulási folyamat közben ismerkedtem meg Sarkadi Gabriellával, és a Strokeinfó Alapítvánnyal, azonnal elkezdtünk együtt dolgozni, hiszen mindketten átéltük a stroke-ot, de felépültünk. Most azon dolgozunk, hogy egy helyre toborozzuk a stroke-hoz bárhogyan kapcsolódó embereket, és hasznos információkat osszunk meg velük, segítsünk nekik gyógyulni ebből az összetett betegségből.

Linkek:

Az én blogom: http://strokeomvolt.blog.hu
Strokeinfó Alapítvány: http://strokeinfo.hu
Közösségünk: https://www.facebook.com/groups/strokecsoport/