Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.04.25

Migrén

A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. A hirtelen kezdődő fájdalmat látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg. A roham általában havonta egy-négy alkalommal jelentkezik, és fél-egy napig tart, de ez egyénenként változó lehet. Van, akinél életében egyszer és van, akinél havonta többször is előfordul. A roham néhány órától akár három napig is tarthat. Émelygés, hányinger, hányás kísérheti.

 Bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban fiatal felnőttkorban kezdődik, és a betegek között háromszor annyi a nő, mint a férfi, a lakosság csaknem tíz százalékát érinti. A migrén oka nem ismert. Örökletességre utal, hogy a betegek nagyobb részének családjában előfordult már. Kialakulását előidézheti az agy bizonyos területeinek működészavara, ami miatt különböző anyagok szabadulnak fel értágulatot, gyulladást okozva. Valószínűleg központi szerepe van a szerotoninnak, ami kezdetben felszaporodik a vérben, és érösszehúzódást okoz (ez felelős a migrént megelőző auráért), majd vérszintje csökken, emiatt az agyi artériák kitágulnak, és migrénes roham jelentkezik. A roham alatt a véreloszlás megváltozik. Egyes területeken vérszegénység alakul ki, ez felelős az esetleges idegrendszeri tünetek kialakulásáért (például zsibbadás, izomgyengeség, beszédzavar). Közismert, hogy hormonális okai is lehetnek a migrénes rohamnak (például menstruáció migrénes rohamot provokálhat, hormonális fogamzásgátlók szedésekor gyakrabban jelentkeznek rohamok és nehezebben befolyásolhatóak, terhesség alatt a migrén általában javul és a menopauzában megszűnik), de ritkán érfejlődési rendellenesség is okozhatja. Létezik elmélet, mely szerint a migrénben szenvedők erei túlérzékenyek. E feltételezés szerint az idegrendszer bizonyos tényezőkre - stressz, bizonyos ételek, környezeti hatások - az agyalapon található, idegekben gazdag ütőerek görcsös összehúzásával válaszol. Ez a görcs pedig több ütőeret összeszűkít, aminek következtében a vér eloszlása megváltozik. A tapasztalatok szerint migrénes rohamot kiválthatnak időjárási frontok - légnyomásváltozás -, bizonyos élelmiszerek, például citrusfélék, sajtok, csokoládé, élelmiszer-tartósítószerek, vörösbor, vannak, akik különböző szagokra, illatokra érzékenyek, kiváltó ok lehet az alváshiány, a stressz és a menstruáció is.

 

A legtöbb migrénes páciens kerüli a testmozgást, sokan ugyanis attól félnek, hogy az edzések esetleg rohamot válthatnak ki. A Göteborg Egyetem kutatói azonban most olyan edzésprogramot fejlesztettek ki, ami javíthatja a betegek erőnlétét, anélkül, hogy migrénes rohamot váltana ki.

Migrén

Migrén


A migrénes betegek állapotát és életminőségét jelentősen javíthatja a rendszeres testmozgás, sokan mégis félnek tőle, időnként ugyanis a hirtelen megerőltetés rohamokat okozhat.

A kutatók a módszer tesztelésére összesen 20 migrénes beteget kértek fel, akiknek hetente háromszor, három hónapon keresztül kellett edzeniük fizioterapeuta felügyeletével. Az edzésprogram főleg szobabiciklivel is végezhető gyakorlatokat tartalmazott.

"A betegek a kísérlet végére sokkal jobb fizikai állapotba kerültek: oxigénfelvevő képességük javult és egyszer sem szenvedtek migrénes rohamot az edzések során" - nyilatkozta Dr. Emma Varkey, az egyetem munkatársa.

A migrén egy visszatérő rendkívül intenzív fejfájás, ami hányingert, émelygést valamint fény- és zajérzékenységet okoz. A migrénes rohamok akár több napig is tarthatnak. A migrén eredete ismeretlen, de valószínűleg örökletes betegség.

  HáziPatika.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fogaskerekes@citromail.hu

Marika, 2009.07.15 16:34

Megértem a gondodat, teljes mértékben!!!

batibasa@freemail.hu

Bánátiné Saci, 2009.07.12 11:54

1966.11.22.-én születtem. 10 éves korom óta szenvedek migrénes rohamoktól. Kezdetben 1 majd félévenként jelentkezett. Aztán nagyon besűrűsödött heti 2-3-4 rohamra. Ezek a rohamok 4-6-8 óráig tartottak. Jelen időszakban ritkultak kb. havonta van egy, de ez a mostani 50 napra az ezt megelőző után jött. Most 24, esetenként 48 óráig eltarthat egy roham. Eleinte még reménykedtem, hogy majd valamikor elmúlik, de az idő előrehaladásával látom, hogy erre nem sok esélyem van. Talán még a menopauza az, amiben bízok, mert többen is jelezték, egész életükben erős migrénes rohamoktól szenvedők, hogy a menstruáció elmaradása után, szinte a nullára redukálódott a rohamok száma. Hogy a férfi sorstársak ezek után miben reménykedjenek, arra gondolni sem merek…Kipróbáltam rengeteg gyógyszert. Végig csináltam kétszer a Divascan kúrát. Szedem Miralgint, Migprivet, Imigrant, Anelgeicum forte kúpot, Spedifent, Relpaxot. Kipróbáltam az összes „gyenge”, általános, mindenkinek ezerszer felírt gyógyszereket,: Algopirin, Qarelin, Saridon, Cataflam Panadol, Flektor stb. Jártam akupunktúrára, természetgyógyászhoz, masszázsra, talpmasszázsra, ideggyógyásznál, szemésznél, belgyógyásznál, endokrinológusnál, pajzsmirigy vizsgálaton, csináltak EEG –t ÉKG – t, CT –t- MR - t Sajnos semmi eredménye nem volt ezeknek a törekvéseknek. Nem az anyagiakra gondolok, bár megjegyzem nem volt olcsó mulatság egyik sem. Hanem az örökös csalódásra. Előtte mindig felcsillant a remény, hogy talán majd most, talán ez majd megszabadít az évtizedek óta tartó kínoktól, és utána a csalódás, hogy lám ez sem segített. S most mát annyira elveszítettem a hitemet, hogy szinte nem tudok hinni senkinek. Egy orvos a megyei kórházban azt mondta nekem: - Sajnálom asszonyom, de úgy látszik, hogy ez egy aura nélküli migrén. Ennek a gyógymódját még nem fedezték fel. Enyhíteni lehet a tüneteket: sötét szoba, csend, fejre vizes ruha, de ki kell várni, amíg magától elmúlik. Ez egy érbetegség, s jelenleg nincs sem gyógyszere, sem ellenszere. Az egyetlen dolog, amit ön tehet, hogy meg tanul vele együtt élni. –
És a slusszpoén: minden orvos megkérdezi jártam e FEJFÁJÁS SZAKRENDELÉSEN? Hát igen! A jó öreg F.SZ.R…. Igen 3-4 alkalommal nekifutottam. Ebből kétszer nem tudtam a megadott időpontra visszamenni, mert épp olyan rohamom volt, hogy nézni se tudtam. A többi meg mind kudarc volt. Nem látják be, hogy ez a betegség az orvos részéről sokkal nagyobb együttérzést, empátiát követelne. Hiába emeli fel a hangját és parancsol rám, hogy uralkodjak magamon, mert nem tudok. Mellesleg azt sem értem, hogy az űrkorszakbeli gépeikkel ennyire tehetetlenek. Hogy szíveket ültetnek be. inplantálnak, és imlantálnak. Picike szondákat vezetnek tüdőbe, szívbe, vesébe. És egy „mezei” migrénnel nem tudnak mit kezdeni. Persze akkor ki venné meg azt a sok …. (bocsi keresem a szót a szar helyett) hasznavehetetlen gyógyszert, amik semmit nem használnak. Kevesen tudják, hogy a gyógyszerekben olyan kicsi a hatóanyag, hogy megfogni szinte képtelenség. Ahhoz, hogy gyógyszer formája legyen. és az ártatlan publikum kézbe vehesse és lenyelje, annyi hordozó anyagra van szükség , hogy azok mellékhatásaitól még betegebbek leszünk. Persze most minden gyógyszerész és orvos vadul tiltakozik, de ettől az én fejem se jobban, se kevésbé nem fog fájni.