Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anális fissura (a végbél berepedés)

2008.10.21
 Az anális  fissura a végbélnyíláson lévő berepedés. Csecsemőkorban gyakori, egészen két éves korig, később már nem. Felnőttkorban akkor alakulhat ki, ha székelési nehézség adódik, keményebb széklet ürítése következtében.
 A végbél berepedése fájdalommal és vérzéssel járhat. Több, mint 90%-ban magától is gyógyulhat, kúpok és kenőcsök segítségével akár teljesen. Ha mégsem gyógyulna, krónikussá válhat és kellemetlen tüneteket okozhat. Végeredményben műtéti úton megoldható.
 Tünetek, panaszok
 §                    Fájdalom, égő érzés a székletürítés alkalmával  

 §                    Élénkvörös vér látható a széklet felszínén, vagy a WC-papíron

 §                    Viszketés, irritáció a végbélnyílás környékén

 Okok
 A végbél berepedésének leggyakoribb oka a kemény széklet ürítése és az azzal járó erőlködés. Egyéb ok lehet még:
 §                    Krónikusan fennálló székrekedés

 §                    A végbélnyílás körüli terület gyulladása, pl. gyulladásos bélbetegség esetén

 §                    anális szex (ritka esetben)

 Kockázati tényezők
 §                    Csecsemő- és gyermekkor. Ebben a korban mintegy 80% lehet a végbél berepedés előfordulása, de ennek pontosabb oka nem ismeretes.

 §                    Idős kor. A keringés meglassulása miatt a végbél környékének vérellátása is romlik, ezért fordulhat elő berepedés.

 §                    Székrekedés. Az ezzel járó erőlködés mechanikus úton fokozza a berepedés veszélyét.

 §                    Szülés. Hasonlóképp az előzőhöz, a szüléssel járó fizikai erőkifejtés következtében is berepedhet a végbél.

 §                    Crohn betegség. A gyulladásos bélbetegség a bél teljes hosszának gyulladását jelenti ez esetben, így a végbél, és a végbélnyílás környéke is gyulladt, ez is fokozza berepedés veszélyét.

 Szűrés és diagnosztika
 Az orvos felveszi a kórtörténetet, majd fizikális vizsgálattal megvizsgálja a végbelet és a végbélnyílás környékét. Sok esetben szemmel látható a berepedés.
 Ha a végbél berepedése már gyógyult, de vérzés is jelentkezett, az orvos javasolhatja további vizsgálatok: szigmoidoszkópia vagy kolonoszkópia végzését. Ez főként azért történik, hogy kizárható legyen egyéb betegség, mint pl. a Crohn-kór. Mindkét vizsgálat kamerával felszerelt endoszkópos eszközzel történik, amelyet a végbélbe vezetnek. A szigmoidoszkóp csak a végbél, és a vastagbél utolsó szakaszának (szigmabél), a kolonoszkóp a teljes vastagbél áttekintésére alkalmas.
 50 év felett az orvos már ajánlja a kolonoszkópia elvégzését (tünetmentes esetben is). Ez alkalmas ugyanis a vastagbélrák szűrésére, ami kísérő tünetként ugyancsak okozhat vérzést a végbélből. 50 év alatt ,vagy ha nem áll fenn egyéb rizikótényező, a kevésbé invazív szigmoidoszkópia ajánlott (ld. fentebb).

 

Szövődmények

 A végbél berepedése ritkán okoz szövődményeket. Ha nem gyógyul és hat hétnél tovább tart, az már krónikusnak számít. Az egyszer már berepedt és begyógyult szövetrész később ismét megrepedhet.
 A repedés mélyebbre is terjedhet a végbél záróizomzatába. Az izom megrepedése izomgörccsel járhat, amely elmélyíti a sebet és késlelteti a gyógyulást. A nem gyógyuló repedés diszkomfortérzést okoz, és végső soron oda vezet, hogy műtéttel kell megoldani a problémát.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

végbél berepedezésének oka

(János, 2012.06.09 20:51)

Én személyes tapasztalatomról írok. 18 év után jöttem rá mi okozza az égő levedző viszkető vérző végbél problémámat Tej érzékenység!!! Semmilyen más tünetem nem volt csak az utóbbi időben fájt a hasam a tejtől de előtte tizen évig nem volt komolyabb tünetem a tejel kapcsolatban de mint utólag rá jöttem folyamatosan gyulladásba tartotta a végbelet. Mióta nincs tejtermék az étrendembe azóta nincs ilyen problémám teljesen meggyógyultam. Remélem másnak is beválik egy hónap tej nélküli élet után már mutatkozni kell valami eredménynek,de ezt tartossan be kell tartani mert ha nem akkor kezdődik előröl minden.Probáljátok ki! Tisztelettel:János