Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alkohol: barát vagy ellenség?

2008.10.10

Az alkoholfogyasztás


Az alkoholizmus legfőbb halálos szövődménye a májzsugor (májcirózis). Magyarországon jelenleg kb. 6700 ember hal meg évente májzsugorban (mintegy negyven évvel ezelőtt kb. 50) és ez a szám folyamatosan emelkedik. A májzsugoros halálesetek alapján szokták kiszámítani az alkoholiták számát egy országban. Magyarországon eszerint mintegy 800.000-1.000.000 nagyivó, potenciális alkoholistával számolhatunk. A nők mortalitási adatai növekvő tendenciát mutatnak. Ijesztő a fiatalkorúak emelkedő részvétele az alkoholfogyasztásban, a serdülők 15-20%-a tekinthető veszélyeztetettnek.
Nem kis részben a rendes, mértéktelen ivás szaporítja meg az emésztőrendszer rákjait, a hasnyálmirigy betegségeit, a szívinfarktust és sok más testi bajt. Szinte minden szervnek és  élettani folyamatnak árt a rendszeres ivás. Már az aránylag kis mennyiségek is ártalmasak. Éves nagyságrendben a férfiak esetében 30-40 gramm, nőknél 20-25 gramm tiszta alkohol elfogyasztása károsítja a szervezetet (a nők mája és anyagcsererendszere érzékenyebb az alkoholra). Pedig ezek az ivási szokásokhoz képest nagyon kis mennyiségek.
Súlyosak a lelki, idegrendszeri szövődmények. A korai agyér elmeszesedés, elbutulás, leépülés a megjegyző, előhívó emlékezés zavara (Korsakov-szindróma) már végállapot. Előzetesen már gyakori a zavartság. Ez ritkábban alkoholos hallucinózisként jelentkezik, ilyenkor a beteg hangokat hall, szorong, téveszméi vannak, gyakrabban az ún. delirium tremens következik be: ennek során vegetatív izgalom, sajátos vizuális hallucinációk, kézremegés jelentkezik. Ilyenkorgyakran apró állatokat, rovarokat, egereket lát a beteg.
Különösen ártalmas, ha olyasvalaki iszik, akinek idegrendszeri panaszai vannak, vagy valamilyen elmebetegségben szenved. Ez nemcsak az alkohol okozta szövődményeket hozza létre gyorsan, hanem rontja az alapbetegséget is.
Nagy veszély az idült alkoholizmusban az öngyilkosság, a pszichiátriai betegséggel együtt járó esetekben ennek veszélye még nagyobb. A bűnesetek 60-70 százaléka alkoholos befolyásoltságban történik, különösen az erőszakos bűncselekményeké. A közúti balesetek 16,3 %- át ittas vezetés okozza.

 

- Pincér! Fizetek!
- Rendben. Lássuk! Húsz év alatt ön elfogyasztott 3000 liter tömény szeszt, 6000 liter bort és 6000 liter sört.
- Mit fizetek?
- Sokat. Nézzük tételesen!
- 5.000.000 Ft,-  egyszer az italok ára.
        Kérem továbbá öntől:
- az egészséges máját
- az egészséges szívét
- az egészséges idegrendszerét
- a családját és az egész életét
-   Micsoda!? Na ne szórakozzá má! Ilyen sokat fizessek, csak azért, mert egy kicsit jól éreztem magam?
-   Igen uram. Mindennek ára van. Ön meg fogyasztott ám rendesen. Most pedig fizetni  kell!

 

 

 

Mi az alkoholizmus?

Az alkoholtartalmú italok mértéktelen fogyasztása következtében kialakult állapot, mely igen súlyosan érinti magát az egyént, de a környezetét is. Az alkohol még kis mértékben fogyasztva is lehet káros hatású, de ha valaki rabjává válik az italnak, az az egész életére nézve súlyos következményekkel jár. Testi szinten a szív és a vérkeringési szervek megbetegedése várható: szívritmuszavar, magas vérnyomás, érelmeszesedés esetleg agyvérzés. További gondot okozhat a gyomor és a máj gyulladása (hepatitisz), a májzsugor (cirrózis), és az agy, illetve az egész idegrendszer károsodása. Lelki szinten ugyanilyen rosszak a kilátások. Családjával, környezetével szemben gátlástalanná válik, józan értelme idővel eltompul, és teljes személyiségtorzulás léphet fel. Mindezek halálos betegségekhez vagy öngyilkossághoz vezethetnek.

Miért kezd el valaki inni?

Egy fiatalember a következőket mondta: "Azért iszok, hogy lerészegedjek. Tulajdonképpen engem nem érdekel az ital íze." Egy másik hozzátette: "Minden alkalommal, amikor iszok, szeretnék feldobott lenni." Az alkohol tehát oldja a gátlásokat, és feldobottá tesz. Emellett az italozásban komoly szerepe van a közösségi elvárásoknak is. Sok társaságban az a "menő", aki többet bír inni. "Beszívtam, mint az állat" - szokták mondogatni dicsekvően a fiatalok egy-egy átmulatott éjszaka után, és nem tudják, hogy saját életük tragédiájához kerültek egy újabb lépéssel közelebb. De nemcsak a tizenéveseket, hanem az idősebb korosztályt is fenyegeti az alkoholizmus réme. Ilyenkor leginkább a megoldhatatlannak tűnő problémák elöl menekülnek az emberek az alkohol ideig-óráig tartó mámorába, és a "búfelejtő" italok varázsa olyan hatással van sokakra, hogy megszerzésükért semmi sem drága.
Az alkohol eleinte ártatlannak tűnő módon, később egyre agresszívebben űzi, hajtja áldozatát, míg ki nem veti magából a társadalom, és a teljes reménytelenség állapotába kerül. Megdöbbentő adat: Magyarországon közel egymillió ember van alkoholbetegként nyilvántartva. Vagyis majdnem minden tizedik ember alkoholista. Ez a szám olyan nagy, hogy mind a társadalomra, mind a gazdaságra érezhetően negatív hatást gyakorol.

Az alkoholizmus társadalmi következményei

Itt elég csupán megemlíteni néhány jelenséget, melyekért többek között az alkoholizmus is felelős: szétszakadt családok, lopások, erőszakoskodások és más erkölcstelenségek, közúti balesetek, munkaképtelenné válás, korai halálozás.

 

Segít az orvostudomány? 

Minél korábban ismeri fel valaki, hogy tévúton jár, annál könnyebb a szabadulás, mert amíg nem alakul ki alkoholfüggőség, addig egyszerűen elhatározás kérdése a dolog. A nagyobb baj akkor kezdődik, amikor már sok-sok éve, esetleg több évtizede iszik valaki, és már megjelentek a fizikai következményei is az italozásának. Ha egy ilyen ember egy ideig nem iszik, elvonási tünetek (hallucináció, mozgászavar, nyálfolyás stb.) jelentkeznek nála, amit ő maga további alkoholbevitellel fog "kezelni".  Ennél jobb megoldás, ha az illető orvoshoz fordul, és a köznyelvben "elvonókúrának" nevezett procedúrát végigcsinálja. Ma már komoly gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek segítségével az elvonási tüneteket enyhítik, majd a gyógyszer adagolását csökkentik, végül elhagyják. A kórházból kikerülve azonban a tapasztalat szerint idővel megint a pohár után nyúl a beteg. Az orvosok és a pszichológusok a sürgősségi teendők után általában teljes alkoholmegvonást, környezetváltozást és magatartásváltoztatást javasolnak. Az alkoholmegvonásban segítenek bizonyos készítmények is, melyeket a bőr alá kell beültetni (pl. Esperal tabletta), és amelyek bizonyos ideig hatnak. Ha valaki ezekre ráiszik, akkor még az is elképzelhető, hogy meghal az illető. Ez egyfajta pszichikai védelmet jelent az alkoholbeteg embernek, de kényszert és erőszakot is. Vágyódik a szesz után, de nem mer inni, nehogy meghaljon, és alig várja már, hogy leteljen a hatóanyag ideje, és újra a régi szenvedélyének hódolhasson. Igazi szabadulásról, leszokásról tehát nem beszélhetünk. Márcsak azért sem, mivel az alkoholizmus csupán egy tünet. A probléma gyökere valójában lelki természetű, mert a betegnek elsősorban az élettel van gondja. Ebből következik, hogy nem elég csak a testet kezelni: a lélek belső békéjének megteremtése nélkül óriási a visszaesés kockázata.

Mi hát az igazi megoldás?

Hadd álljon itt egy alkohol rabságából szabadult idősödő férfi vallomása:

 

"56 éves nyugdíjas vagyok, és Isten kegyelméből megszabadultam az alkoholtól. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt kimondhatom, mert az életem nagy részét - legalább 30 évet - az alkohol rabságában éltem, olyannyira, hogy az már életnek sem volt nevezhető. Tönkretettem az egészségem, magam körül mindent szétziláltam, a házasságomat, a környezetemet is. Éreztem, hogy nagy baj van velem, de soha nem ismertem el, hogy alkoholista vagyok. Segíteni nem tudtam magamon, az ital mennyiségét pedig már rég nem én határoztam meg: az alkohol irányította az életemet. Hat évvel ezelőtt, karácsonykor nagyon alkoholos állapotomban a Jóisten egy embert küldött hozzánk, aki látva ezt a szörnyű életemet, ajánlotta a Református Iszákosmentő Missziót, hátha ott segíteni tudnak rajtam. Én nem szívesen mentem ilyen helyekre, hiszen Istentelen életet éltem, és csak akkor emlegettem Isten nevét, ha nem volt pénzem italra. Egy józanabb pillanatomban mégis úgy döntöttem, hogy megpróbálok oda elmenni, mert ha tiszta volt valamennyire a fejem, éreztem, hogy ez egy utolsó, aljas élet. Így ezzel a megnyomorított, tönkrement életemmel kerültem 1993 januárjában Dömösre, egy kéthetes gyógyító alkalomra. Ott ismertem meg Jézus Krisztust és a Jóisten szabadítását. Ő elfogadott engem így ilyen nyomorultul, és kiemelt ebből a mélyre süllyedt életemből. Csodát tett velem az Úr, mert ez csoda, amit tőle kaptam. Elvette tőlem az ital kívánását. Immár hat éve, hogy nem kellett az italos poharat a kezembe vennem. Megszabadított tőle, és adott helyette egy sokkal szebb, tisztább, igazabb életet. Az ital helyén az űrt az Ő szeretete tölti ki az életemben. Szükségem van rá, hogy vele éljek, mert az Ő kegyelme és szeretete nélkül nemigen történt volna ilyen változás bennem. Elmúlt az életemből a szorongás, a hazugság, és megszabadított a cigaretta szenvedélyétől is már négy éve. Hálát adok az én Istenemnek ezért a tiszta és boldog új életért."

Ebben a történetben is jól látható, hogy milyen szörnyű következményei vannak az alkohol mértéktelen fogyasztásának. Minden tönkremegy az italozó ember körül, de elsősorban ő maga látja kárát. Részegsége, eltorzult gondolkozása, mélyre süllyedt élete arra utal, hogy az ilyen ember milyen messze van Jézus Krisztus jó illatától. Pont az ellenkező oldalon áll. Csak Jézus Krisztus szeretete tud rajta segíteni. A Biblia beszél arról, hogy Jézus, míg itt járt a földön ördöngösöket és mindenféle lelki sérülteket, megszállottakat szabadított meg.  Ez a Jézus Krisztus ma is tud szabadítani. Az alkohol szenvedélyéből is van szabadulás. Nincs olyan mélység, ahová az Úr Jézus ne tudna lemenni. Akik hittel közelednek felé, és egy őszinte imádság által befogadják Őt az életükbe, azok ma is átélhetik az Ő szabadító hatalmát.

Kedves olvasó! Ha te is alkohol problémával küzdesz, és szeretnél megszabadulni, akkor tudnod kell: számodra is van remény. Jézus Krisztus téged is meg tud szabadítani. Talán attól félsz, hogy az Istennel való kapcsolat lemondásokkal jár. De Isten nem elvenni akar tőled valamit, hanem megajándékozni szeretne egy beteljesedett élettel. Számodra is van ajándéka. Nem csupán a szabadulás örömét akarja adni, hanem attól többet. A Lélek gyümölcseit: a szeretetet, az örömet, a békességet, a jóságot, a hűséget, a türelmet és a szelídséget akarja kimunkálni, ezt kínálja fel neked és minden embernek, aki megtér Őhozzá. Engedj az Úr Jézus Krisztus hívásának! Add át néki a szívedet, és Ő új értelmet fog adni az életednek.

Ha az itt leírtakkal kapcsolatosan kérdésed merült fel, vagy szeretnél a Bibliáról, Jézus Krisztusról többet megtudni, látogass meg a lakóhelyeden egy hívő keresztény gyülekezetet!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.