Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Variációk spárgára

2008.02.10

 

 A spárga a tökéletes táplálék minden jó tulajdonságával rendelkezik. Szezonja áprilisban kezdődik, és egészen júliusig tart. A spárga -latin nevén Asparagus Officinális- egyike a legértékesebb zöldségféléinknek. Étkezésre a földalatti megvastagodott csíraszerű hajtásait használjuk.

A spárganövény emészthető rosttartalma, ásványianyag (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén és egyéb nyomelemek), valamint vitamintartalma jelentős. Többek között, E, B1, B2, B6, C, A, K vitamin, niacin, folsav és pantoténsav található benne.

 Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre, tüdőre sőt vértisztító és pattanásos bőrre is előnyös. Erősíti a nyálkahártyát, fiatalítja a sejteket (bőrt, hajat, kötőszöveteket) fokozza a libidót, aktivizálja a boldogsághormont, fokozza a vérképzést, erősíti az immunrendszert, javítja a látást, megelőzi a különböző gyulladásokat és a bélrenyheséget. Enyhe hashajtónak is ajánlják, továbbá reumatikus fájdalmakban vagy köszvényben szenvedők – részére tanácsos étrendbe állítani.
 
 Amikor spárgát vásárolunk, a következőkre figyeljünk: ne legyen túl vékony, mert akkor túl nagy a veszteség a tisztításnál, és ne legyen túl vastag, mert akkor lyukas lehet belül. Az a friss, amelyik hófehér. Egyenes legyen és zárt fejű.
 
 Főzni 10-12 percig kell sóval és egy csipetnyi cukorral. Hidegen sonkával, lazaccal, melegen levesnek, tejszínes főzeléknek, hollandi mártással, vagy bechamel mártással lehet készíteni. Az elkészítési módoknak egyébként csak a fantázia szab határt.

 Előkészítése: a spárgát szálanként vékonyan hámozzuk meg, azaz hántsuk le róla az 1-2 mm vastag külső, kemény, csontszerű burkot. Fontos, hogy ne csak a vékony hártyát távolítsuk el, mert az így tisztított spárga főzés után keserű lesz. A hámozást mindig a spárga fás (vastagabb) végétől kezdjük, és a spárga fejénél fejezzük be, meghagyva egy 2-3 centiméteres hántolatlan darabot. A túl hosszú szálak alsó végződését ne felejtsük el levágni, mert ez megfelelő hámozás után is keserű marad.
A megtisztított spárgát többször váltott, bő vízben mossuk meg, és a szárak vastagsága szerint válogassuk szét. A vékonyabbakból inkább levest érdemes készíteni, a vastagabbakból, az ún. szólóspárgákból – amelyek rendszerint a legjobb ízűek is –kössünk össze kisebb kötegeket cérnával, így főzéskor nem roncsolódnak. Az így előkészített spárgát bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízben tegyük fel főni. Vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon túl erősen, mert az nem tesz jót a spárgának! A főzés ideje maximum 15 perc legyen, mert a túl puha spárga könnyen összeesik.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.