Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen életmódtényezők hatnak homloklebenyünkre?

2008.04.18
 
 

Gyógy- és kábítószerek, (nikotin, alkohol, koffein és mérgező kemikáliák) okozta homloklebenykárosodás


Homloklebenyünk hatékonysága érdekében azokra a pozitív dolgokra kell összpontosítanunk, melyeket tennünk kell, és azokra a negatív dolgokra, melyeket viszont el kell kerülnünk. Ha megismerjük, hogyan tesszük ki veszélynek homloklebenyünket, azt is tisztábban kell lássuk, hogyan segíthetnek az egészséges hatótényezők, hogy agykapacitásunkat növeljük. Ebből a perspektívából kiindulva először szemügyre vesszük azokat az életmódbeli szokásokat, melyek rongálják a homloklebeny működését. Később néhány olyan tényezőről is szó lesz, mellyel a homloklebeny funkcióit javíthatjuk.

A gyógy- és kábítószerek melyek károsítják a homloklebenyünket

tiltott kábítószerek
bizonyos receptre kapható gyógyszerek
más legális, társas összejöveteleken használt szerek
- alkohol
- nikotin
- koffein
A gyógy- és kábítószerek hatása a homloklebenyre

Nemzetünk egyre növekvő drogfogyasztása sok amerikait aggodalommal töltött el az utóbbi években. Számos széles körben publikált áttekintés, felmérés és tanulmány szerint az amerikai ifjúság körében újabban erős fellendülés mutatkozik a tiltott kábítószerek fogyasztásában. A szülők attól tartanak, hogy gyermekeik tiltott drogokat fogyasztanak. Attól is tartanak, amit gyermekeik drogos befolyás alatt elkövethetnek a kockázatos viselkedési formáktól az öngyilkosságig. A tiltott drogok fogyasztása különösen kockázatos. Még azoknál az embereknél is letompulhatnak a homloklebeny-funkciók, akik nem mámorosodtak meg a szertől. Nem csak a tiltott drogok károsítják a homloklebeny működését. Sokan becsapottnak érzik magukat, ha a kifizetett vizsgálat után nem sétálhatnak el legalább egy gyógyszer kiváltására jogosító recepttel a kezükben. A televízió, a rádió, az újsághirdetések állandóan bombáznak bennünket, hogy szükségünk van a szinte minden sarkon kapható gyógyszerekre. A koffein és az alkohol kulturális szempontból elfogadott szerek. A nikotinfogyasztást társadalmi szinten sok szabály megbélyegezi, de mint életmód-választást törvényesnek, legálisnak tekintik, és nem tartják hozzászokást kialakító, kábítószer jellegű, gondolkodást megváltoztató szernek.

Tiltott szerek és mentális károsodás

A tiltott szereknek a mentális teljesítményre gyakorolt veszélyei jól ismertek. Aligha van szükség arra, hogy a végsőkig bizonygassuk, hogy a mentális működést befolyásoló szerek hogyan hatnak az értelemre, a homloklebenyt is beleértve. A helyzet azonban rosszabb, mint korábban gondolták. A National Institute on DrogAbuse (Nemzeti Kábítószerügyi Intézet) nem régen lefolytatott vizsgálata megállapította, hogy a rendszeresen marihuánát fogyasztó főiskolai diákoknál a figyelemben, az emlékezetben és a tanulásban még 24 órával a drog fogyasztása után is kiesés mutatkozott. Jóval azután, hogy a "feldobottság" elmúlt, az agy még mindig alacsony sebességfokozaton működött. A marihuánáról csakúgy, mint a vele rokon alkoholról és nikotinról is kimutatták, hogy a fejlődő magzat agyát károsítja. A marihuánát fogyasztó anya, gyermekének egész életen át tartó agykárosodást alakít ki. A marihuánakísérletekből levonható tanulság az alkoholfogyasztásra is vonatkozik. A fejezetben később taglaljuk majd, hogy a marihuánát, alkoholt és más értelmet befolyásoló szereket fogyasztók agyi teljesítőképessége még sokkal azután is gyenge lehet, hogy a fogyasztó véleménye szerint a hatások már elillantak. A homloklebeny optimális működése érdekében ne éljünk tiltott drogokkal!

Kép 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.