Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A homloklebeny megbetegedésével összefüggő megbetegedések

2008.04.18


Mánia
Mánia, megszállottság, megrögződöttség
A figyelem hiánya
Hiperaktívitás
Depresszió
Szokásainkkal öntudatlanul romboljuk, gyengítjük homloklebenyünk teljesítményét.

E fejezet célja tehát, hogy megmutassa, hogy a homloklebeny elégtelen működése, rosszabbodása nem korlátozódik traumás károsodásának vagy sebészeti eltávolításának esetére. Véleményem szerint az életmódnak és a táplálkozásnak a homloklebenyre gyakorolt hatásai sokkal fontosabbak a szívbetegséget, rákot, csontritkulást, veseelégtelenséget és az összes többi, degeneratív betegséget okozó hatásainál. Az agy elsődleges védelmet kell hogy élvezzen, hiszen életünk minőségét határozza meg.

Ahogy életmódra vonatkozó döntéseink megvédik a homloklebenyt, az egészséges homloklebeny kialakítja a legjobb feltételeket életvezetésünkhöz. Ez azt jelenti, hogy az egészséges életmódbeli döntések által javul a homloklebeny teljesítménye is, s minden egyes jó döntésünkkel megkönnyítjük a jövőbeli hasznos életmódváltoztatásokat. Egyetlen homloklebenyi funkció sem olyan életfontosságú, mint az akaraterő. Talán nem tűnik nagyon fontosnak mindennapi életünkben, pedig igazán alapvető és nélkülözhetetlen szerepe van. Sok pácienst láttam meghalni akaraterő hiányában. Nem azokról beszélek, akik elveszítik az akaratukat, hogy éljenek, ami persze igencsak fontos, hanem arra a több ezer emberre utaló, akik azért haltak meg, mert úgy érezték, nincs akaraterejük változtatni életmódjukon, mielőtt túl késő. Ma tizenévesek hervadoznak halálos ágyukon az akaraterő hiánya miatt. Vannak olyan cukorbetegek, akiknek évekig nem volt akaraterejük arra, hogy testgyakorlást végezzenek, hogy helyesen étkezzenek, vagy gondosan ügyeljenek vércukorszintjükre. Most a szív- és veseelégtelenség végső stádiumában szenvednek. Vannak dohányosok, akik nem határozták el, hogy megszabadulnak káros szenvedélyüktől. Most halálos kimenetelű rákbetegségben haldoklanak. Vannak olyan egyének is, akiknek nem volt akaraterejük vérnyomásproblémáik miatt elvégezni a szükséges életmódbeli változtatásokat. Most bénultan fekszenek agyvérzés következtében.

Ezek, és még számos más eset tanúskodik arról, mekkora szükség van akaraterőre országunkban. E könyv megírása során az egyik legnagyobb aggodalmam az volt, hogy az itt taglalt sok fontos, életet átalakító javaslat talán sohasem valósul meg sok olvasó életében. Mi lehet az oka ennek? Az akaraterő hiánya.

Ebből a nézőpontból húzom alá azt a tényt, hogy a homloklebeny egyik leginkább életfontosságú funkciója az akarat. A tudósok már igazolták, hogy az, amit "akaraterőnek" nevezünk, a homloklebenyben foglal helyet. Dr. Bernell Baldwin, a georgiai Wildwood Intézet ideggyógyásza hívő gyülekezeteknek szánt cikkében összegezett néhányat az akarattal foglalkozó tanulmányokból. Megállapította, hogy az első világháborús veteránoknál a repeszgránát okozta sebesülésekkel kapcsolatos kutatás az akaraterő hiányát mutatta ki azoknál, akiknél az agy első része sérült meg. Azoknál viszont, akik fejük hátsó részén sebesültek meg, nem volt tapasztalható az akaraterő gyengülése.

Kifejezetten az akaraterővel függ össze az a képességünk is, melynek segítségével megérthetjük, hol zajlik egyáltalán az ütközet. Ha nem látjuk világosan a következményeket, nem is jövünk rá, hogy a cél érdekében akaraterőnket gyakorlatoztatnunk kell. E jelenség illusztrálásaként dr. Baldwin idézte az orosz tudós, A. R. Luria kísérletét. Luria megállapította, hogy a normális homloklebennyel rendelkező személyek képesek gyors következtetéseket levonni bizonyos képek értelméről. A homloklebenykárosodást elszenvedett személyek a kép összetevőit pontosan le tudták írni, de igazán nem látták meg a "nagy képet", a részletek mögött meghúzódó tágabb jelentést. Ez igen fontos az életmód-változtatásnál. Az éleslátásban jelentkező hiányosságok miatt nem sikerül átlátni, hogy az életmód kulcsfontosságú elemei hogyan alkalmazhatók saját életünkben. Másrészt az akaraterő hiánya még olyan területeken is kudarcot eredményez, ahol világosan látjuk a problémát. Röviden: a belátás és az akarat, a homloklebeny kettős funkciója nélkülözhetetlen valamennyi ebben a könyvben közzétett ismeretanyag sikeres alkalmazásához.

Van egy utolsó, korunkra igazán jellemző indok is arra, miért olyan fontos odafigyelni a homloklebenyre. A mai pszichológiai tanácsadás és viselkedésterápia igen népszerű, és néha jótékony hatású. Néhány elmegyógyász azonban figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a jelenlegi életmódbeli szokások, a lelki betegségek kialakulásában fontos tényezők lehetnek. Azok, akik úgy érzik: szükségük van efféle tanácsadásra, és vállalnak egy igazán egészséges életmódot, gondosan odafigyelnek arra, mit visznek be szervezetükbe, minek teszik ki értelmüket, gondolatvilágukat, boldogabb és teljes életet élhetnek.

Kép 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Csontkinövés

(Scylla, 2009.02.19 12:21)

Helló. 29 éves pasi vagyok. 13 éves koromban, migrénes fejpájás miatt feltérképezték az agyamat, vagyis a koponyámat. Egy csontkinövést találtak a bal szemem felett a homlokcsonton befelé a homloklebeny felé, ami akkor kb babszem nagyságú volt. kérdésem lenne arra illetőleg, hogy egy ilyen csontkinővés amennyiben nő, és amennyiben fizikailag nyomást gyakorol a homloklebenyre, akkor az mien hatást gyakorolhat rám? Elképzelhető e emiatt erős személyiség változás, mély depresszió, suicidhajlam, és sok egyébb negatív tulajdonság? Az enbutorom@gmail.com-ra várom illetékesek, hozzáértők válaszát.