Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.02.23

Zöld tea az Alzheimer-kór ellen?

 Egy USA-beli kutatás szerint a zöld tea egyik hatóanyaga hatásos lehet az Alzheimer-kór gyógyításában.

 

A DélFloridai Egyetemen zajló kutatás során a zöld tea egyik hatóanyagát, az EGCG (epigallokatechingallát) nevû polifenolt egerekbe fecskendezve azt tapasztalták, hogy az Alzheimer-kórra jellemzõ agyi lerakódások (plakkok) mennyisége a felére csökkent.

Dr. Jun Tan, vezetõ kutató szerint a zöld tea koncentrált hatóanyaga csökkenti az agyban a bétaamiloidlerakódások kialakulását. Ha a folyamat az emberi Alzheimerkóros szervezetben is ugyanúgy mûködik, mint az egerek esetében, az EGCG étrendi kiegészítõként való alkalmazása hatásosan segítheti a betegség megelõzését illetve kezelését.

Mindamellett a kutatók szerint a zöld tea fogyasztása magában is jótékony hatású lehet, bár EGCG-tartalma így nem elég magas ahhoz, hogy drasztikus hatást fejtsen ki. A betegség kezeléséhez szükséges hatóanyagadagot a kutatók 1600 miligrammra becsülik, ezt a mennyiséget önkénteseken is tesztelték, és nem tapasztaltak ártalmas hatást. A kutatók következõ terve a vegyület emlékezetromlásra gyakorlt hatásának vizsgálata.

Az Alzheimer-kór a demenciák leggyakoribb betegségtípusa, hazánkban kb. 160 ezer embert érint.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.