Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.06.29

Mi pontosan az agylágyulás?

 Ha valamilyen okból (főként érelmeszesedés eredményeként) az agyszövet vérellátása egy kisebb, körülírt területen megszűnik, az ér által ellátott terület elhal. Ezt a folyamatot, és az ezzel járó változatos tüneteket hívjuk agylágyulásnak.

A betegség lényege:
A betegség lényege az agy állományában keletkezett lágyulás, melyet az agyat ellátó fő verőér trombózisos (helyben keletkezett érrög), vagy embóliás (leszakadt érrög) elzáródása okoz. A lágyulás az agy különböző területein jelentkezhet, ennek megfelelően alakulnak ki a tünetek.
A betegség oka:
A betegségre hajlamosít a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír értékek, dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, szívbetegség, AIDS, kábítószer fogyasztás. Családi halmozódás is megfigyelhető.
A betegség tünetei:
A tünetek gyakran hirtelen alakulnak ki. Az érintett agyterülettől függően mások a panaszok. A beteg észlelhet hirtelen rövid ideig tartó egyoldali látás vesztést, fél oldali végtag gyengeséget, vagy - bénulást, előfordul féloldali érzészavar. Zavartság, aluszékonyság, esetleg kóma alakulhat ki. Jelentkezhet beszéd nehezítettség, megváltozhat a viselkedés, a bénult végtagban ritkán fájdalom-érzés léphet fel, szédülés, émelygés is jelentkezhet.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvosi vizsgálaton kívül vér-, szemészeti-, liquor-, és koponya CT (számítógéppel vezérelt röntgen) vizsgálatra kerülhet sor.
A betegség várható kezelése:
A betegek kezelése során alkalmazhatnak gyógyszeres, infúziós kezelést. Egyes esetekben véralvadásgátló kezelést alkalmaznak. A betegek mozgatásában gyógytornász nyújthat segítséget. A betegek egy részénél bot vagy járókeret szükséges a járáshoz.

 

Gyógyítható?

Nem gyógyítható, mert még nem ismerjük az elhalt agyszövet regenerálásának a módját. A beteg állapota azonban javítható, mert a kiesett területeket az agy más területei részben átvehetik. Lehetőség szerint azonban arra kell törekedni, hogy ne alakuljon ki agyinfarktus.. Ezt leginkább a vérnyomás, a vércukor, a testsúly "rendben tartásával" lehet elérni, de sajnos, gyakran fogalmunk sincs, hogy miért alakulnak ki az elhalások.

 

A mappában található képek előnézete


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Miskolc kuruc utca 55

Balog ildiko, 2016.12.12 22:01

Az édesapám ez èv márciusban kapott egy agylágyulást ès sajnos perceken belül belehalt nem értettük mi volt ez mivel nem tudtuk a betegsègèröl a tünetei úgy kezdődtek hogy nagyon fájtatta a fejèt sajnos a mentősök is elèg kèsőn èrtek ide hol ott mèg szerintem segíteni tudták volna rajta ès mèg èlhetne 52 èves volt

Rákóczifalva

Böbe, 2011.03.12 01:55

A 37 éves férjemnél 2006-óta vannak agyi trombózisra utaló jelek, de sem a CT, sem az Mr, sem semmilyen vizsgálat nem mutatott ki nála agyi elváltozást. A tünetei jobb oldali keze most már mozgásképtelen, a jobb lába csak időközönként mozgásképtelen, beszédzavaros, látászavaros és a memóriájával is gond van. A Szolnoki orvosok szerint pszihiátriai eset. Elvittem egy természetgyógyászhoz és ő azt mondta, hogy ez agylágyulás. Már magam sem tudom, hogy kinek higgyek, de legfőképpen hová forduljak. Ha esetleg ebben kapnék tanácsot nagyon megköszönném, mert itt állok 3 gyerekkel -köztük 5 hónapos a legfiatalabb- és nem szeretném a férjemet elveszíteni!

Re: Rákóczifalva

Ancsi, 2015.07.09 23:25

Sziasztok

Re: Rákóczifalva

M9, 2015.08.26 08:46

Azért elég fura, hogy ilyenkor az MRI és a CT nem mutat ki semmit. Ilyenkor kéne.

Re: Rákóczifalva

György, 2016.11.14 13:33

Talán van megoldás !!! Két különleges készítmény a PHYTODYNAMIC ÉS A BLUEDYNAMIC KÉPES ARRA HOGY NAGY MÉRTÉKBEN JAVÍT A BETEG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁN ILLETVE TELJES GYÓGYULÁST IS EREDMÉNYEZHET! HA ÉRDEKEL HÍVJ VAGY ÍRJ SMS-t
06-70-3869173

agylágyulás

klaudia92, 2014.01.29 08:16

Én 2012-ben voltam MRI-n, a diagnózis szerint egy gombostűfejnyi lágyulás van az agyamban. Az orvosok csak annyit mondtak, hogy ne foglalkozzak vele, mert már születésem óta ott van. A tüneteim 6 éves korom óta fennálltak. Azt hitték epilepsziám van, de az EEG vizsgálat nem mutatta ki. És még csak 21 éves vagyok. Akkor most kérdem én Megint.. Van e okom aggódni vagy nincs? :(

Re: agylágyulás

Szaolcs, 2016.05.19 06:45

Okod nincs aggódni, mind meghalunk. De a halálunk időpontja előtti folyamatos aggódás megmérgez egy egész életet.

Kisvárda

Nóra, 2010.08.02 13:14

Nekem édesanyám tavaly kapott egy agyinfarktust, azaz az agyában egy vérrög megakadt.
Szerencsére gyorsan orvosi ellátást kapott, de így is maradtak vissza bizonyos dolgok.
Félévente kezelésere, kúrákra és gyógytornára kell járnia, s folyamatosan gyógyszert szed.
A legutóbbi CT vizsgálat azt mutatta ki, hogy az agy bal féltekéjében kis helyen agylágyulás alakult ki.
Ez milyen veszélyekkel jár?
Ettől még élhet sokáig, vagy ez folyamatosan romlani fog?

Re: Kisvárda

pistaapa, 2015.11.12 18:44

Rosszabb lesz. Mert az agy lágyulás nem àll meg. Kapni fog egy rohamot és a végsö stádiumba esik. Nagy apám és most a nénikém férje is haldoklik.

"agylagyulas", megis ki ? a tehetetlen beteg, vagy az apolok?

Sz.Lilla, 2011.06.09 23:33

Csak azt nem ertem, amikor a papam a korhazban volt es eszleltek az agylagyulast nala, miert nem kapott szükseges infusios kezelest? ezt külön kerni kell, vagy fizetni erte? eleg szomoru, amit a korhazban tapasztaltam, apukam eszmeletlenül feküdt az agyon es sehol senki.

Re: "agylagyulas", megis ki ? a tehetetlen beteg, vagy az apolok?

Cs. József, 2012.01.07 13:06

Ugyanígy jártunk mi is az édesanyámmal.Időben észleltük a tünetek alapján,hogy stroke várható nála.A kórházba vittem és az orvosok kezei között találtam rá eszméletlen állapotban.Csak az orvossal való összeveszésem után kezdték el menteni az életét,ugyanis ekkor kötötték rá az infúziót.Életben maradt,de nagyfokú agykárosodása keletkezett. Ennek 31 hónapja és azóta folyamatosan romlik az állapota.24 órás ápolásra szorul.Tönkre ment az egész család élete. Feljelentést tettem a kórház ellen,amit a eltusoltak.Ez történt a Kecskeméti Megyei kórházban.Sajnos országunkban nagyfokú állatvédő törvények működnek,de humán (ember)élet védelem nem ismert.

Re: "agylagyulas", megis ki ? a tehetetlen beteg, vagy az apolok?

Szalay Éva, 2012.04.16 10:40

Édesanyám 64 éves két éve folyamatosan hordom neurológushoz és diabetológushoz kiderült a cukorbetegség és magas vérnyomásn következménye az agylágyulás Lucetámmal kezelték 2400 mg /nap két évig lassú volt a romlás majd egyik napról a másikra elesett és elmosódottan beszél nem tud járni bekerült a kórházba milyen alternartív gyógymódok léteznek még.

Segítség

Sorstárs, 2012.01.07 13:30

Az én édesanyám is hasonló helyzetben van.Nagyfokú stroke(agylágyulás) alakult ki nála. Teljes életveszélyben volt,nem tudott mozogni,nyelni,beszélni.Nekünk akkor ajánlották a KLEANVEIN ORAL LIQUID nevű ampullás agyi keringés javító természetgyógyászati terméket,ami gyógynövény szaküzletben megvásárolható 1400 forintért.Látványos javulás jött nála létre.Nagyon ajánlom Önnek-testvérének és kívánom,hogy járjon eredménnyel!

segitség kérés érdeklödés

attila, 2011.12.16 18:48

nem régiben egyhozám közel álló semély. a báttyám agylágyulás és fél része lebénúlt. 40éves mig csak érdeklödni szeretnék hogy fele gyogyul de túl sújos átlagu de nagyon erös szervezetü magas volt a vérnyomása és félre kezelték sok gyógyszert kapót a szervezetből ki e lehet e üriteni a gyogyszert hatását ? kérem segitsenek elöre is köszönöm sürgös

fogaskerekes@citromail.hu

Marika, 2010.03.17 18:51

Kedves Balogh Józsefné!

Nem vagyok dr-nő, de az egészségügybe dolgozom. Válaszom, igen meg kell operáltatni, mivel a szív billentyű fontos a vérkeringés szabályozáshoz. A szív nem tudja ellátni nélküle a munkáját. Ha meg lesz operálva, akkor az édesapja jobban is érzi magát, mert a szíve nincs túlterhelve, mert jól működik a szív billentyűje. Mai világba már rutin műtétnek számit, ez a fajta műtét.

Re: fogaskerekes@citromail.hu

Edina, 2011.03.19 07:11

Édesapám két éve sajnos megvakult mivel ő 20 éve cukorbeteg,átesett egy szív billenttyű műtéten ,hála Istennek jól sikerült ,minden rendben van ezzel sajnos ő már egyszer kapott egy kisebb agyi infarktust és most 2011,03,11 -én kapott egy kisebb agylágyulást,hála szintén a jó istennek károsodás nem lépett fel,már egy hete kórházban fekszik infuziós kezelést kap,de mintha az 5-dik napon észrevehető rajta hogy egy kicsit tompa,nem ugy viszonyul hozzánk gyerekeihez tul rideg és furcsa ,a kérdésem a következő:Kialakulhat egy hét után esetleg valami nála? ha eddig nem lépett fel az agylágyulásával kapcsolatba semmi ,ez most ennek tudható be? Mi történhet vele? Meddig kell remegésbe lennünk hogy nehogy kijöjjön nála valami szörnyű agy sérülés vagy bármi ami ehez kapcsolódik kérem válaszoljon Tisztelettel Edina Vásárosnamény

Budapest

cseva, 2011.03.17 09:45

Kedves Éva!
Kérlek írj valamit Édesapádról, mert pont így jártunk mi is március 12 . Csak Ő Orosházán van és Bp-en és csipőprotézis műtét előtt . pethone@enternet.hu címre írj kérlek.
dr. Pethőné Szalkai Ilona

Budapest

cseva, 2010.11.01 22:25

Édesapám 86 éves,korábban volt agyi infarktusa, agylágyulást állapítottak meg nála.Koszorúér meszesedésre,koleszterin szint emelkedésére, agyi vérkeringés segítésére gyógyszert szed. Év elejétől azt látjuk, hogy a rövidtávú emlékezete egyre rosszabb, meggyanusítja a családtagjait azzal, hogy elveszik a pénzét, tudta nélkül járnak a lakásban, stb. A neki közölt mondatokat, szavak jelentését sok esetben nem érti meg, nem tudja megjegyezni. Sok konfliktusunk van ezért vele. Hogy kezeljük az édesapánkat, mikor mondhatjuk rá, hogy nem maradhat egyedül otthon.(édesanyánkat 9 évvel ezelőtt veszítettük el)
Köszönettel:Kaiserné Éva

Re: Budapest

cseva, 2011.03.17 09:42

Én pont így jártam az Édesapámmal, szintén 86 éves, március 12-én vitték kórházba , mert el is esett. Kérlek ha tudsz valamit írni, mi a kimenetel, stb? Édesapád hogy van? Nekem az a nehéz, hogy Ő Orosházán van kórházba, és Budapesten élek, és csipőprotézis műtét előtt állok, Édesanyám Szeretett Otthonba, Kérlek írj valamit. pethone@enternet.hu címre

Nyíregyháza

levendula, 2010.11.17 19:36

Nagymamám 17 napig élt még, miután nagyon nagy mértékű agylágulást kapott. Nem tudott nyelni, csak a kezét tudta mozgatni, meg a fejét. A beszéde nehézkes volt, a múltat keverte a jelennel, és az álmokkal.
Örökölhető-e az agylágyulás, hogyan és milyen vizsgálatokkal lehetne megelőzni?