Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.13

B12 vitamin: meglepő és fontos információk

 

B12 vitamin: meglepő és fontos új információk
  • összefüggés mutatható ki a szellemi hanyatlás (demencia, Alzheimer kór, Alzheimer szindróma) és az alacsony aktivált B12 vitamin szint között.
  • a jelentős mennyiségű szájon át bevitt B12 vitamin hetek alatt képes javítani az érintett személyek gondolkodási képességét (kognitív funkcióit).
  • idősebbeknél a búskomor ködös állapotból letisztult, fényes hangulatú, jó kedvű személy kerekedik egy-két hónapon át folytatott naponkénti B12 vitamin bevitelével.
  • a magas vér-zsír paraméterek (koleszterin, triglicerid), és a magas homocystein szint az aktivált B12 vitamin pótlását követően nagy mértékben javulhat.

Bővebb információk:

A B12 vitamin egy vízben oldódó vegyület, mely alapvető szerepet játszik a sejten belül az örökítő anyag, a DNS szintézisében, és az idegrendszer működésében, valamint közreműködik több, a hangulatot alapjaiban befolyásoló vegyület szintézisében (ilyen például a SAMe - S-adenosyl-L-methionine). A nemzetközi irodalomban az utóbbi években számos közlemény jelent meg arról, hogy a szájon át bevitt, a korábbi szokásos mennyiségnél jelentősen nagyobb dózisú B12 vitamin (ciano-kobalamin) képes megemelni a HTC szintet, és eközben számos pozitív hatást fejt ki a vitamint fogyasztó személy kognitiv (szellemi, gondolkodási, memória) képességeire. A folsavval és a B6 vitaminokkal együttesen részt vesz a homocystein szint szabályozásában. Az emelkedett homocystein fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, nő a stroke kialakulásának a veszélye, és más megbetegedések – például az osteoporosis és az Alzheimer betegség kialakulásának az esélye is növekszik. Az Európai Unió területén az elmúlt évtized közepén végzett Skandináv felmérés eredményeként megállapítást nyert, hogy az idősebb populáció (65 év feletti lakosság) több mint 10%-nál kimutatható az aktivált B12 vitamin (holo-transcobalamin, röviden HTC) referencia-tartomány alatti szintje. Ugyancsak megállapították, hogy az alacsonyabb HTC szintet mutató személyeknél gyakoribb volt a szellemi képességek hanyatlása, illetve a vér-zsír laboratóriumi paraméterek emelkedett értéket mutattak. Számos nemzetközi publikáció foglalkozik azzal, hogy az emberi szervezetben mérhető aktivált B12 vitamin (holo-transzkobalamin, rövidítve: HTC) szintje jelentősen alacsonyabb a korai szellemi hanyatlás (pre-szenilis demencia, Alzheimer szindróma, Alzheimer kór, stb.) tüneteit mutató személyeknél.

A Neurology 2010. október 25-i számában a Stockholm-i Karolinska munkatársai által publikált longitudinális populációs vizsgálat (1),  illetve az ennek kapcsán írt szerkesztőségi közlemény (2) felhívja a figyelmet az Alzheimer megbetegedésben, illetve más demenciákban az aktivált B12 vitamin hiányának esetleges kóroki szerepére.

(1) Hooshmand, B., et al: Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease. Neurology 2010; 75: 1408–1414

(2) Seshadri, S.: Beauty and the beast. B12, homocysteine, and the brain: A bemusing saga! Neurology 2010; 75: 1402-1403


Saját tapasztalataink:

A családhoz, szűkebb ismeretségi körhöz tartozó, szellemi hanyatlással küzdő személyek számára javasoltuk először a nagyobb mennyiségű B12 vitamin szájon át történő rendszeres bevitelét. Ugyanezen személyeknél - a szakmai javaslatoknak megfelelően - elvégeztük a szervezeten belül laboratóriumi módszerekkel meghatározható, úgynevezett "aktivált B12" molekula mennyiségi meghatározását. A mérés során a holo-transzkobalamin (rövidítve: HTC) nevű anyag mennyiségi meghatározása történik meg, és a várt referencia értékeknél alacsonyabb eredményeket kaptunk. Két-három hónapon keresztül történő, napi 500 - 1000 µg B12 vitamin szájon át történő bevitelével a szérum HTC szint normalizálódott, és a kezelt személy szellemi képessége jelentős mértékben javult, a hangulata is jobb lett, és mindenképpen érezhetően egyszerűbbé és kezelhetőbbé vált vele az élet - környezet elmondása szerint.

A HTC szervezetben kifejtett hatásait tanulmányozva ugyancsak kiderült, hogy más területen is hatékony segítséget jelenthet a nagyobb mennyiségű B12 bevitele: az emelkedett kockázatot jelentő magasabb össz-koleszterin, illetve triglicerid szintet, valamint az ugyancsak a magasabb szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát jelentő emelkedett homocisztein értéket képes nagymértékben csökkenteni a kúraszerűen alkalmazott magas B12 vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.