Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.02.23

Alzheimer-kór elleni küzdelem

Az Alzheimer-kór elleni küzdelemben új reménysugarat jelent, hogy az Egyesült Királyságban és az USA-ban a közös fejlesztésû beta-amyloid peptid 42 aminosavból álló Betabloc, fázis I. kísérleti stádiumába jutott. A közölt tanulmányok azt állapították meg, hogy megakadályozható a betegséggel járó emlékezet kiesés. A kísérleti stádiumban lévõ oltóanyagot egereken vizsgálták. A kísérleti egerek cognitiv functióit figyelték úgy, hogy a rövidtávú memória teszteléséhez a labirintusban elhelyezett emelvényeket naponta áthelyezték. A térbeli tájékozódás vizsgálatához sokáig változatlanul hagyták az útvesztõ emelvényeit. Megállapították, hogy az oltott egerek jobban emlékeztek a különbözõ módszerekkel megtanított helyekre, mint oltatlan társaik.
A vaccina az immunrendszerre hat. Az agyban lévõ plaque-komponens amyloid-â-peptid elpusztítására „tanítja meg” az immunrendszert. A humán vaccina bevezetése még várat magára annak ellenére, hogy a kutatók nagyon ígéretesnek tartják az eredményeket. Ennek egyik oka, hogy a beta-amyloid vaccinát csak állatkísérletekben a viselkedési forma nagyon szûk keresztmetszetének vizsgálatában lehetett értékelni. Megállapították, hogy ami egereken mûködik, nem biztos, hogy embereken is beválik. Annak ellenére, hogy hatásmechanizmusa még nem eléggé ismert, az elõzetes eredmények szerint biztonságos az emberre, elõnyeinek kiértékelésére jelenleg folynak a humán kísérletek.
Az enyhén, és közepesen súlyos Alzheimer- kór kezelésére Nagy-Britanniában a galanthaminhydrobromid hatóanyag tartalmú Reminyl tablettát ajánlják. A nárcisz alkaloidából nyert hatóanyagot már syntheticusan is képesek elõállítani. A brit gyártó közölte, hogy a készítmény kétszeres hatással rendelkezik. A gyógyszer hatása az acetylcholinesterase gátlásán és az agyban a nicotin-receptorok modulatióján alapul. A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a csökkent acetylcholin szint, ezért a nicotin-receptorok modulatiója révén az acetylcholin felszabadulása lassíthatja a betegség progressióját. A nicotin-receptorok modulatiójának klinikai kihatása még további vizsgálatokat igényel. Világviszonylatban több mint 3200 beteg vett részt a hat klinikai tanulmányban. A Shire adatai szerint a galanthamin az egyetlen Alzheimer-kór kezelésére szolgáló szer, amely pozitív hatással van a cognitiv teljesítményre, a mindennapi élet tevékenységeire és magatartási zavarokra.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hazai@mail.bme.hu

Hazai László, 2009.05.12 12:48

Tisztelt Cím!
Érdekelne, hogy hol található a Shire adata, mely szerint a galanthamin az egyetlen, amely pozitiv hatással van a kognitiv teljesítményre.

Üdvözlettel

Hazai László