Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alzheimer-kór betegség lényege

2008.06.29

A betegség lényege:
Az értelmi képességek fokozatos elvesztése.

A betegség oka:
Az agyban az idegsejtek ismeretlen eredetű pusztulása

A betegség tünetei:
Eleinte pszihés panaszok: levertség, szorongás, esetenként üldöztetettség-érzés jelentkezhet. Gyakori a hangulatváltozás, a beteg ingerlékeny, hajlaos dühkitörésre. Az érzelmi élet fokozatosan elsivárosodik, szegényes lesz. A betegség elôrehaladtával egyre súlyosabb ideggyógyászati tünetek, így izom- és végtagbénulás, mozgászavar lépnek fel. Az Alzheimer-kór késôbbi stádiumában a beteg fokozatosan magatehetetlenné válik és tartós gondozást igényel. A panaszok fokozatosan és folyamatosan súlyosbodnak.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata mellett a hasonló tüneteket okozó egyéb központi idegrendszeri betegségeket vérvizsgálattal, röntgennel, komputertomográfiás (CT) vizsgálattal, ritkán EEG-vel kizárja.

A betegség várható kezelése:
Nincs a betegségre specifikusan ható gyógyszer. A betegségben fellépô tünetek kialakulását elôsegítô gyógyszereket el kell hagyni. A pszihés panaszokat tüneti kezeléssel, antidepresszánsokkal enyhítik. Különösen a betegség késôi stádiumában nagyon fontos a gondos ápolás, illetve a nyugodt, elfogadó környezet biztosítása.

Javaslatok:
Kialakult panaszok esetén kerülni kell az alkoholfogyasztást; a beteg táplálkozzon megfelelôen, azaz tartson vitamindús, de nem hízlaló diétát. A beteg számára rendkívül fontos a gondos ápolás, illetve a nyugodt, elfogadó környezet biztosítása. A betegség kezdeti idôszakában gyakori depresszió fokozza az öngyilkosságra való hajlamot, ezért a betegre ebbôl a szempontból is oda kell figyelni (lehetôleg ne hagyják felügyelet nélkül).

A betegség várható lefolyása:
A betegség ütemét nem lehet lassítani; az Alzheimer kór tünetei 2-3 év alatt teljesen kifejlôdnek és a beteg nem képes ellátni önmagát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fogaskerekes@citromail.hu

(Marika, 2010.10.16 15:01)

Kedves bezi!

Sajnos ez a betegség nem gyógyítható, csak a gondos ápolás, a nyugodt, elfogadó környezet biztosítása, amit el tudunk végezni ebben az állapotban. Ebben segít az Istenben vetett hit és a bizalom. Ő Jézus Krisztus a mi Megváltónk, a Nagy Orvosunk, aki minden betegséget meggyógyított. Kérem, keresse Őt, mert a lelkek gyógyítója! Ilyen esetben nagy szüksége van, hogy ne megtört szívű anyuka legyen, hanem hitben és reménységben erős anyuka, aki szeretettel tud Jézus Krisztusról beszélni a beteg kisfiának. Nagyon sok Írás van az oldalon, kérem, olvasgassa és táplálja lelkét!

bezi

(gitt laszloné, 2010.10.15 16:44)

kérdem van egy tizenhárom éves fiam agysorvadása van elöre haladot stádiumba ő már tejes béna nembeszél vane javulásra lehetösége kéri egy megtört anya